Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki to pyszczak złocisty bo się nie orientuje w polskich nazwach??

Na początek polecam jak przedmówca stadko 2+5 saulosi jednak nie koniecznie coral.

Tak swoją drogą poczytaj bo tego typu zapytań na forum było już naprawdę masę, a nic nowego nie wniesiemy do np. twojego zapytania.

Także opcja "szukaj" i miłej lektóry życzę:)

Opublikowano

pyszczak złocisty to melanochromis auratus. Z tego co zrozumiałam, to wajderozmo radzi mi wymienić złociste. Ja raczej nie chce ich wymieniać. Chodziło o to, czy mogę jeszcze jakieś inne razem z tymi. chyba, że źle zrozumiałam. :?:

Opublikowano

Dobrze zrozumiałaś :D

Twoje akwarium jest za małe dla tego pyszczaka, jest on silną i agresywną rybą.

Wejder dobrze Ci radzi wymień tych rozbójników na saulosi :D

Opublikowano
pyszczak złocisty to melanochromis auratus. Z tego co zrozumiałam, to wajderozmo radzi mi wymienić złociste. Ja raczej nie chce ich wymieniać

Niestety musisz to zrobić. Auratusy rosną naprawdę duże, mają duży temperamet i w żadnym wypadku nie nadają się do tak małego akwarium. Chyba że chcesz je zamęczyć, o co Cię raczej nie podejrzewam. W takim akwarium saulosi (lub saulosi coral) jak wyżej Ci doradzano to najlepszy wybór. Nawet dla yellowków przydał by się większy zbiornik. Oddaj jak najszybciej Twoje pysie w dobre ręce, póki masz co.

Opublikowano

Rozumiem - zawsze jest szkoda. Gdyby nie to że mam silną wolę to z chęcią wykupiłbym większość pysiów z Malawi i Tangi z każdego sklepu akwarystycznego do którego wchodzę. Niestety nie masz wyjścia... chyba że zamienisz akwarium na dużo większe.

Opublikowano

a jakbym pozbyła się auratusów i kupiła 1 samca saulosi i 2 samice, to mogłabym jeszcze kupić jakis inny gatunek? Które pyszczaki są podobnej wielkości i upodobań co saulosi?

Opublikowano

Droga Magdo :D

Twoje akwarium jest raczej malutkie jeśli chodzi o hodowlę ryb z Malawi.

Niestety możesz trzymać tylko jeden gatunek , "łagodnych "i małych pyśków , a do takich właśnie saulosi należy.

Chociaż , ja wsadziłbym 1+5 , ,a nie 1+3 :D