Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszysktim, w swoim zbiorniku 155x55x50 mam jak dotąd:

- 5 estherae - 3 samców; 3 samice; kilka młodych ( z tego co widać ok.3 -4 samic)

- 5 saulosi - 2 samców; 3 samice; kilkanaście maluchów

i tutaj pojawiają się dwa pytania:

1. Czy odławiać dwóch samców estherae ? Pytam ponieważ ostatnio w podobnej sytuacji odłowiłem 2 samców i niestety dominujący samiec, który został, zaczął wyżywać się na pozostałych rybach.

2. Jaki "odważny" gatunek dorzucić do tego ? Dlaczego "odważny" ? ponieważ ostatniio moje ryby są troszeczke płochliwe gdy dostaną za dużo jedzonka, mam nadzieje, że jeden "odważny" gatunek nie będzie się chował za kamieniami i pozostałe ryby pójdą za jego przykładem.

Jeszcze jedna myśl, fajnie by było gdyby ten gatunek miał kolor - niebieski albo czarny.

Opublikowano

AD 1 - moim zdaniem o łowić bo wcześniej czy później samiec dominujący wyeliminuje konkurentów, a gdy jego agresja przeszła na inne ryby to jedną z przyczyn mogło być, że chciał pokazać innym o swoją dominację lub podchodził do tarła

AD 2 - jeśli dołożysz "odważny" gatunek to nie znaczy, że reszta się dostosuje do tych bo może płochliwość przejść na tych "odważnych" Z tą płochliwością może być wiele czynników, trzeba poczekać, aż im przejdzie. Jeśli chcesz coś dorzucić to proponuję Metriaclima Msobo Magunga. Tylko sprawdź czy samice nie będą podobne do siebie. Ostatnio była dyskusja na ich podobieństwa kolorystyczneo. Moje samice Msobo są żółte, u innych podchodziły pod kolor pomarańczy.

Sorki nie było tematu Msobo, masz przecież Saulosi, a tu samice są bardzo podobne.

Opublikowano

Kolega nic nie napisał o wieku ryb, ale jeżeli są to ryby dorosłe i ustaliła się już hierarchia, to odłowienie może przynieść taki skutek, jak pisze. Jak koniecznie chcesz odłowić, to najlepiej powyciągać te kamole, które nie leżą bezpośrednio na dnie. Wyłowić te samce i przy okazji narybek. Ułożyć na nowo kamienie, ale inaczej niż były, to samce od nowa będą obierać sobie rewir. Staraj się też żeby było jak najmniej kryjówek, grot itp. bo często od tego ryby robią się płoche , jak mają się gdzie chować. I dopuść ryby np. Cynotylapię hara , czy Ps. socolofi.

Opublikowano

Ryby mają ok. 1,5 roku. O tym żeby pozmieniać wystrój nie pomyślałem ale to byłby calkiem niezły pomysł.

Najgorsze jest to, że u mnie w Lublienie pewnie niedostane Cynotylapii hary :|

Opublikowano

W moim baniaczku gdy dochodziło do płochliwości - zwłaszcza gdy działo się to "nagle", to był to pierwszy sygnał, że coś jest nie halo Zwłaszcza gdy się nie rzucały na żarcie (najczęściej to oznaczało u mnie podwyższone NO3) Nie mówię, że tak jest u Ciebie, ale skoro nic w baniaczku nie zmieniałeś, to może sprawdź wodę - nie zaszkodzi.

Najgorsze jest to, że u mnie w Lublienie pewnie niedostane Cynotylapii hary :neutral:

Nie musi być ona. Niebieskich i niebiesko-czarnych mbuna jest pod dostatkiem. Też rozglądam się za obsadą do podobnego baniaczka. Acei luwala - niebieskie, odmiana ngara - wpadająca w czerń... chyba by pasowały ;) i chyba je szybciej znajdziesz w okolicy niż harę.

Opublikowano

Z Acei to całkiem dobry pomysł. Sam je mam w swojej 450 l. bańce. Ryby nie obierają ściśle określonych rewirów, pływają w górnych partiach akwarium. Nie są jakimiś mega zadziorami.

Opublikowano

A więc tak, za i przeciw, sam zdecydujesz.

- u młodych Acei prawie niemożliwe jest określenie płci, więc musiałbyś kupić ich więcej, żeby później zostawić sobie harem

- rybska dorosłe są dużo droższe i ciężko je dostać

- przy dodawaniu obsady lepiej jest wpuścić młodzież, starzy domownicy nie będą zwracać na nie uwagi - choć nie jest to reguła. Ja ostatnio dodałem cały dorosły harem i było ok. Przez pierwsze dwa dni był pokaz sił i układu hierarchii w akwa, ale później już wszystko się unormowało.