Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich od jakiegoś czasu planuję zrobić w swoim akwarium tło z cr65 i pianki, w tle chciałbym ukryć swoj filtr kasetowy. Mam jednak kilka pytań:

1. Moje akwarium ma wymiary 155x55x50 cm, czy uda mi się włożyć tło bez problemu, jeżeli mam wzmocnienia i jedną belkę poprzeczną czy też bede musial wszystko wyciąć?

2. Przegladałem galerię, ale pewnie wiele zdjęć mi uciekło, może wrzucicie kilka fotek, zobacze jak u was to wygląda.

3. Jakie są za i przeciw takiego tła i czy w ogóle warto? Czy moze lepiej kupic zwykle czarne pcv?

Dodam jeszcze że mam już zalane akwa i są w nim ryby, tak więc samo wkladanie tła musi zajać jak najmniej czasu, max. kilka godzin.

Opublikowano

Takich tematów było bardzo dużo.. Ja jestem konsekwentny i napiszę - NIE IDŹ TĄ DROGĄ!...

Ja osobiście nie widziałem ładnego tła z CR65.. Zaraz poleci kilka postów, że nie mam racji ale o gustach się nie dyskutuje... :P

Opublikowano
Ja osobiście nie widziałem ładnego tła z CR65..

No tu to pojechałeś po bandzie !!!:P Prosty przykład skoro np. Crava tło jest brzydkie to ja chyba będę księdzem.....Oczywiście zero dyskusji :D

Opublikowano
a co z 1 pytaniem? myślicie, że uda mi się włozyć do tło?

..jeżeli chcesz włożyć w całości to musisz pozbyć się na ten czas wzmocnienia poprzecznego. Możesz też je zrobić w dwóch modułach nie pozbywając się w/w wzmocnienia a połączenie zamaskować po włożeniu. Też koledzy tutaj tak robili. Mam na myśli tło strukturalne. Możesz w całości włożyć spienione PCV do 3 mm max bo nie zrolujesz tak aby bez uszkodzeń włożyć przy poprzecznym wzmocnieniu. Możesz ewentualnie przykleić folie samoprzylepną ( taką jak naklejki a nie tę na płyn JBL) z tyłu za szybą. Możesz zrobić tło podwieszane za szybą. Możliwości są...Ale szkoda ,że nie pomyślałeś na początku o tym. Trzeba mieć wizję tego co się chce to wtedy łatwiej uniknąć błędów.

Ciężko będzie Ci samemu zrobić takie tło jak planujesz..A to z tego powodu ,że to wymaga wielu przymiarek , wkładania , wyjmowania itp... Potem długo dosyć to schnie. Chyba najlepszym wyjściem jak już chcesz mieć strukturalne to jest zakup takowego na wymiar. Takie jest moje skromne zdanie.

Opublikowano

Tyle że miałem wizje :) obecnie w akwarium mam czarne spienione pcv wyklejone serpentynitem, a oddzielnie stoi sobie kaseciak ( również wyklejony serpentynitem), tyle, że wygląda to już troche nieestetycznie :(

Chciałem po prostu coś zmienić w zbiorniku, ostatnio wymieniłem halogeny led na oświetlenie samsunga i jestem zachwycony, dlatego idąc za ciosem pomyślałem "zmienie tło".

Tyle, że tło strukturalne to spory wydatek przy moim akwarium :(

Opublikowano

Nie widziałem NA ŻYWO, faktycznie - warto doprecyzować.. Z kilkudziesięciu zbiorników z CR - 80% wyglądało jak Qpa... pozostałe 20% wyglądało po prostu słabo :)