Skocz do zawartości

Wymuszony start Kado

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
myślałem , że jak bierze się od kogoś biologię , to rusza naraz wszystko i nie przechodzi się tych etapów , bo są w nim już aktywne bakterie , które przerabiają NO2 na NO3

Gdybyś dał ją zaraz po wlaniu wody do baniaka i zasilił dodatkowymi bakteriami wszystko poszło by znacznie sprawniej. Oczywiście wszystko zależy ile w tej cząstce złoża jest bakterii i ile muszą przerobić, ich główną przewagą jest to że nie muszą się "wybudzać" i mnożą się od razu (nie zapominajmy też, że bakterie nitryfikacyjne to żółwie w świecie bakterii ;))

Opublikowano
Gdybyś dał ją zaraz po wlaniu wody do baniaka i zasilił dodatkowymi bakteriami wszystko poszło by znacznie sprawniej. Oczywiście wszystko zależy ile w tej cząstce złoża jest bakterii i ile muszą przerobić, ich główną przewagą jest to że nie muszą się "wybudzać" i mnożą się od razu (nie zapominajmy też, że bakterie nitryfikacyjne to żółwie w świecie bakterii ;))

wiesz Crav ma ten zbiornik olbrzymi i w dodatku kubły, więc pewnie te bakterie nie są tak skondensowane , jak w podłożu mniejszego akwa ... chyba za dużo też karmię te ryby, no ale ciągle stoją z nosami przy szybie i czekają :] sporo też urosły przez te kilkanaście dni i nagle 9 ryb zrobiło się za dużo na tak małe akwa ...mam 2 samce i 7 samic, więc będę miał do oddania za free komuś, kto ma w miarę blisko, samca i 2 samice Metraclima mbenji MC F-1

Opublikowano
Tak na marginesie to przez pierwsze dni startu nie powinieneś ich karmić.

zdaję sobie sprawę, bo to dodatkowa dawka amoniaku , a co się z tym wiąże NO2, muszę to zmienić

-- dołączony post:

Myślę, że po dzisiejszym teście można zakonczyć ten temat, bo już nic złego się nie powinno wydarzyć. Cykl prawie się zamknął.

NH3/4 - 0

NO2 - 0,05

NO3 - 10

Podsumowanie:

Jakoś udało mi się rybki bezpiecznie i w dobrej formie przeprowadzić przez ten trudny okres. Akwarium zalałem uzdatnioną kranówą 10.09 , a 11.09 już pływały ryby. Na początku, kiedy nie funkcjonuje biologia najważniejszym jest utrzymywanie amoniaku na bezpiecznym poziomie przez podmiany, co drugi dzień ok. 20%, czasem i więcej w zalezności od ilości NH3/4 i dodawanie uzdatniacza do wody, w moim przypadku Prime, ,uzdatniacz dawałem w ilości na te 20% , a nie na całe akwa. Codziennie też przez dwa tygodnie lałem Stability, a pomimo tego, jak i również dosypania piachu 17.09 od Crav, biologia ruszyła 23.09, czyli po 13 dniach, więc szybki start na Stability mozna wsadzić między bajki. Jeżeli zacznie spadać NH3/4 i rosnąć NO2 utrzymujemy przez podmianki NO2 na bezpiecznym poziomie, podobnie jak wcześniej NH3/4. U mnie to nie było konieczne. Należy też pamiętać, żeby czasem nie dać bakterii z odżywką, bo ryby i pokarm, to aż za dużo amoniaku....Nikomu nie polecam tej metody, jako start akwa, ale może się komuś przydać w razie awarii i kiedy będzie musiał przenieść ryby do akwa bez działającej biologii.

a to moje maleńkie gdzieś z 60l wody Malwi w którym się to wydarzyło :)

post-15858-14695724319637_thumb.jpg

• Dziękuję 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

minął dokładnie miesiąc i wygląda na to, że będę musiał zrobić kolejny wymuszony start, ale już głównego zbiornika, bo przez ten miesiąc ryby urosły i 9 szt. w 60 litrach zrobiło się za dużo, poza tym 4 samice inkubują, a w kamieniach śmiga narybek , więc nie mam wyjścia jak znowu przerzucić ryby do uzdatnionej kranówy :/ czekać ok. miesiąca aż zbiornik dojrzeje nie da rady, bo coraz bardziej wzrasta ich agresja i się pozabijają w tym małym akwa, więc mniejszym złem będzie wpuszczenie ich do niedojrzałego akwa, tym bardziej, że w tym małym poszło całkiem gładko, bez strat i rybki w dobrej kondycji o czym świadczy narybek...... oczywiście nikomu tego nie polecam :)

Opublikowano

kado mętny nurt, że tak powiem.... z całym szacunkiem, ale tym startem na kranówie podjarałeś się jak nowicjusz, "zawsze tak robiłem i było ok". Pływały miesiąc, to popływają kolejny. Jeśli już chcesz ryzykować, to w małym akwa zostaw jednego pewnego samca i wszystkie pewne samice.

Opublikowano

nie podjarałem się , tylko jestem zmuszony sytuacją .... mam dwa pewne samce i siedem pewnych samic , więc wszystkich na raz nie wrzucę, bo zostawię inkubujące samice i jednego samaca

"zawsze tak robiłem i było ok".

nigdy wcześniej tak nie robiłem, to był pierwszy raz ;)

Opublikowano

Kado wystartuj na tzw. ryby startowe. Wlej wodę uzdatniacz później bakterie. Po 2 dniach dołóż jedną rybę potem co 2-3 dni kolejne. Kontrolując parametry te "cud" preparaty nie powinny ci być potrzebne.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Kado wystartuj na tzw. ryby startowe. Wlej wodę uzdatniacz później bakterie. Po 2 dniach dołóż jedną rybę potem co 2-3 dni kolejne. Kontrolując parametry te "cud" preparaty nie powinny ci być potrzebne.

dokładnie tak właśnie zrobię :)

a może tym razem weźmiesz wodę też ode mnie i podmiany sobie będziesz robił swoją wodą...

tyle , że jak ja bym , i w czym , tę wodę od Ciebie przewiózł .... podobno w wodzie nie ma biologii , tak coś pisał Deco, ale ja tam nie wiem jak to w końcu jest :)