Skocz do zawartości

Wymuszony start Kado

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wygląda na to, że dzisiaj ruszyła biologia i wcale nie jestem zachwycony, bo amoniak spadł , ale poszło w górę NO2 i boję się , że mi ubije ryby...chyba zrobię podmianke z 30% wody i dodam AmQuel Plus, którego jeszcze nie używałem, bo nie mam innego pomysłu

testy JBL

NH4 - 0

NO2 - 0,2

NO3 - 10

Opublikowano

Stężenie NO2 na poziomie 0,2 mg/l nie jest tragiczne więc nie panikuj.

Zanim coś zaczniesz dolewać to proponuję podmiankę (25-30%), silne napowietrzanie i ograniczenie karmienia, a jutro powtórzyć test. Powinno być dobrze.

A jak ryby się zachowują ?

Opublikowano

Jak masz jeszcze miejsce w kuble to nadszedł czas na zeolit tak z 1litr choć.

Jak nie ma miejsca to w worek i powieś w baniaku i skieruj na niego mechanika.

Zmierz jutro NO2 jak będzie stało to OK jak wzrośnie to raczej ryby też zareagują - wtedy podmianki minimum 30% a nawet 50%. Te azotyny to jak wańka-wstańka podmieniasz wodę a one za chwilę jak z pod ziemi znowu się pojawiają tak samo wysokie.

Jak pamiętam AmQuel widać podobnie jak Prime nie radzą sobie zbyt wiele z NO2.

Do poziomu NO2 - 0,2 bym nic nie robił ale jak 0,3 to trzeba działać.

Opublikowano
Jak masz jeszcze miejsce w kuble to nadszedł czas na zeolit tak z 1litr choć.

Jak nie ma miejsca to w worek i powieś w baniaku i skieruj na niego mechanika.

Zmierz jutro NO2 jak będzie stało to OK jak wzrośnie to raczej ryby też zareagują - wtedy podmianki minimum 30% a nawet 50%. Te azotyny to jak wańka-wstańka podmieniasz wodę a one za chwilę jak z pod ziemi znowu się pojawiają tak samo wysokie.

Jak pamiętam AmQuel widać podobnie jak Prime nie radzą sobie zbyt wiele z NO2.

Do poziomu NO2 - 0,2 bym nic nie robił ale jak 0,3 to trzeba działać.

mam kubeł, ale nie podłączony, bo to za małe akwa, chodzi w nim tylko mechanik Fluval 4 Plus i to skęcony na minimum , bo mi robi pralkę ,wody mam w tym akwa z 60 litrów .... zauważyłem że coś ruszyło , bo trochę zmętniała woda, a wczesniej był kryształ ...myślałem , że złoże od Crav coś da, ale jak widac niewiele , widocznie jego większość bakteri zyje w kubłach

Zrobię tak , jak radzicie ...poczekam :)

-- dołączony post:

Stężenie NO2 na poziomie 0,2 mg/l nie jest tragiczne więc nie panikuj.

Zanim coś zaczniesz dolewać to proponuję podmiankę (25-30%), silne napowietrzanie i ograniczenie karmienia, a jutro powtórzyć test. Powinno być dobrze.

A jak ryby się zachowują ?

jędzą , ale wydaje mi się że wzrosła ich płochliwość, do wieczora jestem w domu , więc będę miał czas je obserwować , później jadę do pracy na noc, więc przed wyjazdem podmienię trochę wody o dodam Prime, bo on nie maskuje wyników testów

Opublikowano

u mnie dzisiaj bez zmian :

NH4 - 0

NO2 - 0.2

NO3 -<10

wczoraj podmieniłem ok. 20% wody , ale jak widać nie wpłynęło to na testy... co mnie dzisiaj rano zaskoczyło ???? to idealnie wyklarowana woda, a wczoraj była mętna , i zachowanie ryb na plus ... nie wiem dlaczego, bo testy pokazują to samo , co wczoraj

Opublikowano

A może biologia ruszyła już wcześniej tylko lejąc chemie tak jak pisał ejlot (prime i teraz kap) na testach Ci tego nie wykaże, a raczej wyniki są zapewne mocno zaniżone. To co Ci teraz pokazują to zapewne wartości, których nie udało się im całkowicie zamaskować. Jak podają producenci te specyfiki redukują, ale nie zwalczają całkowicie związków azotowych.

Opublikowano

Kado jest dobrze.:D

Wiem to po twoich rybach a nie po tej klarownej wodzie i niezmiennych wynikach testów.

Ryby to najlepsze testery wody bo poza odczuciem wartości poszczególnych parametrów bardzo reagują na trend każdego niebezpiecznego dla nich parametru.

Nawet jak spuszczasz wodę i im szybko ubywa nad płetwą grzbietową to są zaniepokojone a co dopiero wzrost NO2 czy amoniaku.

Pogo ma rację - i Prime i KAP neutralizują dla ryb i testu JBLa całkowice NH3/4 ale niestety tylko częściowo NO2 i NO3.

Więc nie wiesz ile tego NO2 masz na prawdę ale ryby wiedzą że spada i to je cieszy.

To że nie widzisz wcale działania biologii pożyczonej od kolegi to nie prawda.

Ona tam działa od pierwszej godziny od włożenia tylko w testach tego nie widać bo wszystko zamaskowane Prime.

Nie potrafisz też powiedzieć ile ryby od pierwszych chwil ich bytności w akwarium walą amoniaku. Gdybyś nie zrozumiał że Prime i Stability to wcale nie cudowne leki na start baniaka i nie ratował się biologią kolegi - wcale nie wiemy co by było dziś.

Na pewno jesteś z górki bo ryby to czują i ci sygnalizują.

Rób standardowe podmianki 1-2 na tydzień po max20% i pomyśl jak ci się skończą i Prime i KAP o korpusie 10" z węglem aktywnym do lania kranówy.

Wrócisz do korzeni bez drogiej chemii.

Opublikowano
A może biologia ruszyła już wcześniej tylko lejąc chemie tak jak pisał ejlot (prime i teraz kap) na testach Ci tego nie wykaże, a raczej wyniki są zapewne mocno zaniżone.

ale logicznie rzecz biorąc, gdyby ruszyła już wcześniej , to nie byłoby amoniaku, który znikł dopiero dwa dni temu , jak pojawiło się NO2 ... wcześniej pomimo lania Prime i co drugi dzień podmianie ok. 20% wody amoniak był na stały poziomie 0.4 wg. JBL i ok. 1.0 wg. Zooleka , NO2 niewykrywalne

Pogo ma rację - i Prime i KAP neutralizują dla ryb i testu JBLa całkowice NH3/4 ale niestety tylko częściowo NO2 i NO3.

właśnie to dziwne, ale u mnie NH3/4 pomimo Prime testy JBL nadal go pokazywały, dopiero jak dwa dni temu"ruszyło" i pokazało sie NO2 , amoniak dla testów znikł , więc rozumiem że coś go zajada, a wydala NO2 skoro się pokazało :)

Gdybyś nie zrozumiał że Prime i Stability to wcale nie cudowne leki na start baniaka i nie ratował się biologią kolegi - wcale nie wiemy co by było dziś.

Na pewno jesteś z górki bo ryby to czują i ci sygnalizują.

Z górki na pewno mają , co widzę po ich kondycji i że jest coraz lepiej, no i jak dotąd nie straciłem żadnej rybki, pomimo praktycznie wrzucenia ich na drugi dzień do kranówy :) Nie wiem czy zadziałała biologia od Crav , bo jakby nie było , to minęło też dwa tygodnie odkąd leję Stability, a raczej lałem , bo już mi się skonczyło. Jeżeli faktycznie ruszyła biologia od Crav, to dlaczego dopiero po 5 dniach i co prawdą znikł amoniak, pojawiło się NO2 , ale NO3 jeszcze słabiutko , a powinno ruszyć wszystko naraz.... czyli to wygląda na mój rozum na zwykły start biologi : znika amoniak , pokazuje się NO2 , ale jeszcze NO3 kuleje ... ale to tak na logikę, bo nie znam się na tym wcale :)

Opublikowano
a powinno ruszyć wszystko naraz..

Nie rusza na raz ;) Najpierw znika "amoniak" pojawia się NO2 które zostaje przerobione i pojawia się NO3 tak to wygląda na starcie, później wszystko dzieje się automatycznie (choć zawsze w tej kolejności).

Jak się nie mylę to piasek dodałeś po kilku dniach więc ciężko stwierdzić w jakim stopniu pomógł ale że pomógł to jestem o tym święcie przekonany :).

Opublikowano
Nie rusza na raz ;) Najpierw znika "amoniak" pojawia się NO2 które zostaje przerobione i pojawia się NO3 tak to wygląda na starcie, później wszystko dzieje się automatycznie (choć zawsze w tej kolejności).

Jak się nie mylę to piasek dodałeś po kilku dniach więc ciężko stwierdzić w jakim stopniu pomógł ale że pomógł to jestem o tym święcie przekonany :).

pewnie masz rację...a może wszystko się skumulowało, bo jakby nie było 2 tygodnie lania Stability na pewno też coś dało, może nie tak szybko jak u Olobolo , ale jednak :)

myślałem , że jak bierze się od kogoś biologię , to rusza naraz wszystko i nie przechodzi się tych etapów , bo są w nim już aktywne bakterie , które przerabiają NO2 na NO3