Skocz do zawartości

Wymuszony start Kado

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dam ci ceramikę, pożyczę kilka wiader 20 l z deklem i kranowit będziesz dolewał bankowo będzie lepiej niż na żywioł

zadzwonię jutro do Ciebie , to obgadamy sprawę , dzięki :)

Opublikowano

Kado ty się nie chwal że się udał start z rybami w nowym baniaku - chodzi mi o aspekt pedagogiczny dla młodzianków. To że się udało uważam że w dużej mierze dzięki pomocy kolegi no i wspólnemu wysyłkowi koleżeństwa i twojej determinacji.

Jeśli nadszedł czas na przeszczep do nowego większego baniaka a stary chodził już miesiąc to w nim biologia już okrzepła.

Nie targaj bezwartościowej wody bo w niej bakterii nitryfikacyjnych na lekarstwo.

Zgarnij 1 cm piasku ze starego i podziel biologię ze starego kubła na pół. Piasek wsyp na sam wierzch nowego piasku a połowa biologii spokojnie uciągnie nowy baniak.

Moim zdaniem w obu zauważysz wahnięcie biologii ale na pomijalnym poziomie, a nie wymaga to już pomocy innych kolegów.

Coście się uparli na tą starą wodę. Potwierdziłem to startem na WA raz tylko na starej wodzie z dojrzałego baniaka - 0 startu a potem na żywej kranówie z 1 cm piasku ze starego baniaka - od razu dobra biologia wyszła. Po 12 godzinach spadał NH4 i rosło NO2 a po kilku dniach było wsio na 0 tylko NO3 wzrosło.

Opublikowano

Jeśli nadszedł czas na przeszczep do nowego większego baniaka a stary chodził już miesiąc to w nim biologia już okrzepła.

przed chwilką mierzyłem w mały baniaczku i jest ok:

NH4 - 0

NO2 -0

NO3 - 20

Zgarnij 1 cm piasku ze starego i podziel biologię ze starego kubła na pół.

Ty chyba nie czytałeś dokładnie :) Stary baniak , to tylko 60 litrów, pół wiadra piasku, kilka kamieni, a jedyny filtr, to wewnętrzny Fluval 1000 + i 9 rybek.... Przy okazji , Decco, dziękuję, bo wszystkiego uczę się od Ciebie :)

Własnie poukładałem kamienie, zaraz zacznę płukać piasek i może uda mi się dzisiaj jeszcze zalać wodą. Wcale nie jest łatwo ułozyć te kamienie żeby miało to ręce i nogi. Wrzucę foty jak już wszystko będzie gotowe. Ryb dopóki nie będę musiał, to nie będę wpuszczał. Uzdatnię wodę Sachem Prime i wleje PRODIBIO BioDigest, wpuszę za jakieś dwa dni ze dwie, trzy rybki, bo się strasznie tłuką w tym małym i myślę, że zdrowsza dla nich będzie kranówa .