Skocz do zawartości

Phosguard - mleczna woda

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

W dniu wczorajszym dodałem do zbiornika Phosguard - na 750L wody poszło około 1L Phosguardu. Wkład lekko przepłukałem a dzisiaj w akwarium mam mleko - spotkał się ktoś z Was z takim objawem ? No i pytanie co z tym zrobić ? Szykuję już wodę na podmianę i włożyłem węgiel do filtra. Macie jakieś dodatkowe pomysły ?

Opublikowano

Ja kiedyś stosowałem ale nie przedawkowałem jak ty.

Producent zaleca 250ml na 300l wody więc powinieneś użyć nie 1l ale 0,5l. tego preparatu.

Być może mleczność jest z tego powodu. Możesz wyjąć połowę wysuszyć i użyć w przyszłości.

Nie bardzo rozumiem dlaczego użyłeś Phosguardu w przeddzień podmiany a nie po podmianie.

Usuwanie fosforanów i krzemianów a za chwilę wylanie części tej wody to chyba nie najlepszy pomysł.

Obecnie stosuję o wiele prostszy preparat na fosforany i krzemiany - morski "atrament" czyli Microbe Lift Phosphate Remover.

Wlewasz ten atrament i po sprawie natychmiast. Działa tak szybko i tak silnie że czasami przez dzień faktycznie jest woda mleczna ale zależy to od poziomu fosforanów no i od filtracji.

Przy niskich poziomach PO4 nie ma żadnej mleczności wody.

Opublikowano
Wkład lekko przepłukałem a dzisiaj w akwarium mam mleko - spotkał się ktoś z Was z takim objawem ?

Czytałem, gdzieś w sieci, chyba na forum morskim, że Phosguard należy umieścić w siateczce i bardzo mocno ścisnąć. Kuleczki nie mogą luźno latać, bo przy silnym przepływie ocierają się o siebie i kruszą a drobinki wydostają się do akwarium. Firma miała nawet umieścić ta informację na opakowaniu ale do dzisiaj jej tam brak. U siebie mam w siatce i wszystko jest ok.

Opublikowano

Cześć, dzięki za odpowiedzi,

@deccorativo - a gdzie ja napisałem, że dodałem preparat przed podmianą :) ? Woda o której napisałem była po to aby oczyścić (rozrzedzić) chociaż trochę zbiornik z mleka.

@macus11 - tak jak piszesz Phosguard musi być w ściśniętej siateczce, ja chciałem być hop do przodu i umieściłem go w filtrze fuidyzacyjnym co było kretyństwem z mojej strony ponieważ kulki ścierają się i mamy mleko.

Tak czy inaczej - do sumpa w siatce poszedł węgiel + 120L podmianki i wizualnie problem rozwiązany . Mam nadzieję tylko, że nie zaszkodziłem rybom.