Skocz do zawartości

Piasek na kamieniach, pomocy :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Założyłem akwarium pół roku temu.

Przez miesiąc miałem bardzo ładne zielone glony na kamieniach i wszystko było ok, potem z dnia na dzień na kamieniach pojawiało się coraz więcej piasku który odgarniałem szczoteczką lecz piasek powracał na kamień automatycznie po 10 minutach ! :(.

Obecnie moje kamienie wyglądają jak posypane śniegiem i nie widać przez to glonów.

Zaciemniałem akwarium na 5 dni i gdy zdjąłem koc wszystko było ok, piasek sam spadł lecz

po kilku godzinach było znowu to samo :(.

Proszę o pomoc już nie mam siły piasek przykleja się do kamieni jak magnes.

post-16369-14695723988208_thumb.jpg

post-16369-14695723992999_thumb.jpg

post-16369-14695723997717_thumb.jpg

Opublikowano
zmień gradację piasku/zmniejsz prąd wody w akwarium

Dzięki za odpowiedź,

zmniejszałem prąd ale to nie w tym tkwi problem bo piasek jest tak jakby przyklejony do skałek a po kilku dniowym zaciemnieniu normalnie spada jak sypki.

Widziałem że wiele osób ma taką gradację i jest ok.

Opublikowano
Widziałem że wiele osób ma taką gradację i jest ok.

Uwierz mi na słowo, u wielu osób nie jest ok. Ten piasek wygląda jak mąka i przy jakiejkolwiek filtracji mechanicznej będzie to wszystko fruwać. Wygląda to ładnie ale przy pyszczakach jest to cholernie nie praktyczne.

Jeżeli chcesz mieć spokój to zostaje Ci tylko zmiana piasku. Innego wyjścia nie widzę.

Opublikowano

Ok wierzę :) zrobię tak jak mówicie tylko jestem ciekaw dlaczego po zaciemnieniu wszystko jest ok :o i piasek robi się sypki a potem od razu robi się taki posklejany i gęsty wygląda jak zważony

Opublikowano

Jak dla mnie to zaciemnienie powoduje, że ryby są "uśpione" i nie śmiecą piachem a cyrkulacja delikatnie usuwa piasek z kamieni. Po zapaleni światła ryby harcują i sytuacja się powtarza. Możliwe też że pojawiły się jakieś inne glony do których piasek się łatwiej przykleja, po zaciemnieniu glony znikają a piasek spada.

Jak koledzy pisali wymiana piasku.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Jak dla mnie to zaciemnienie powoduje, że ryby są "uśpione" i nie śmiecą piachem a cyrkulacja delikatnie usuwa piasek z kamieni. Po zapaleni światła ryby harcują i sytuacja się powtarza. Możliwe też że pojawiły się jakieś inne glony do których piasek się łatwiej przykleja, po zaciemnieniu glony znikają a piasek spada.

Jak koledzy pisali wymiana piasku.

Wydaje mi się, że jest to połączenie tych dwóch czynników. Pyszczaki są mniej aktywne po ciemku dlatego mniej kopią i śmiecą. Glony natomiast bez światła w jakiś sposób mogą się kurczyć (nie mają światła do przeprowadzenia fotosyntezy).

Opublikowano

Ok no to pozostaje tylko zmiana piasku,

Jakiej granulacji muszę kupić piasek żeby był jak najmniejszy ale żeby nie było tego samego problemu ?

Dzięki wszystkim za pomoc :)