Skocz do zawartości

Akwarium 120x55 - zmiany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich, jest to mój pierwszy post na forum.

Chcialbym zmienić obsadę akwarium (119x55x67) na malawi (całkowity restart zbiornika). Piasek Kresel, wapienie z składu, trochę własnych.

Mam pytania:

1. Woda wodociągowa 458mh/l wg. wodociągów, zmierzona 21st. Dla pyszczaków najlepiej bybyło ok.12, tak cztałem. Czy mieszać wodę 50/50 z wodą za wymieniaczem jonowym?

2. Filtr Eheim 2228. Czy przydałby się jeszcze filtr wewnętrzny?

3. Akwarium "otwarte" z dwóch stron (na salon i kuchnię). Nie będzie to zbyt stresujace dla pyszczaków?

4. Temperatura 21-27 st w pomieszczeniu (w akwarium 22-23st.) Czy dokupić grzałkę? Do tej pory obywałem się bez i chętnie bym tak pozostał.

5. Oświetlenie. Wszędzie napisane jest, że to mniej ważne, ale wolę dopytać).Trzy reflektory diodowe+4 własniej roboty doświetlacze (diody czerwone i niebieskie) Czy czegoś szczególnego wymagają TE ryby?

Pytań pewnie będzie więcej, ale na razie czytam intensywnie o malawi.

Pozdrawiam,

Marek

Opublikowano

Witam i pozdrawiam w naszym gronie,

A po co restart - co ryby jakaś dzuma ci wybiła? - wystarczy nie ruszać kubełka odgarnąć piasek położyć podkładki ze zlewozmywaka i na tym ułożyć nowe kamienie ( wapienie odradzam - nie są z tego biotopu) i ruszać. Chyba że chcesz wszystko wymieniać.

ad1/ Zapewne chodziło ci o Twardość ogólną 458 mgCaCo3/l to = 25,66 dH - bardzo twarda woda ale ryby to zniosą bez problemu byle nie było wahań czyli bez dolewania tej po zmiękczaczu.

Ad2 - Eheim 2228 - super i do biologii i jako mechanik byle go nie zawalić grysem to nie straci na wigorze i jak wsadzisz cyrkulator co będzie gówienka kiedyś podpychał do wlotu tego Eheima to styknie i tanio wyjdzie. Mechanik będzie bardzo widoczny przy dwustronnym akwa bo nie schowasz za kamieniami.

Temperatura powinna być od 24C a to że dwustronne i z tym oświetleniem to OK .

Bardziej interesuje nas pH i NO3 tej kranówy - to jest ważne.

Opublikowano

Witam-w zasadzie kolega już wszystko napisał ja mogę dodać co do kamienia to zastanów się np nad otoczakami,serpentynitem(zerknij do galerii,albumu na inne baniaki może coś ci przypadnie do gustu).Co do wody to zmierz sobie w kranie jakie masz Ph i No3 testami kropelkowymi(są najdokładniejsze).Pozdrawiam ;)

Opublikowano

Nic nie wybiło, po prostu chęć zmian.

Chętny na ryby jest- nic nie stoi na przeszkodzie.

Chcę zrobić restart, na dnie piasek przykryty grugą warstwą żwiru bazaltowego. Wolę zrobić od nowa.

Wg. najnowszych danych od wodociągów.

PH=7,2

NO3=16,7

Twardość ogólna =380 mgCACO3/l

Jeszcze pomierzę parametry przy miksie wody wymieniacz/kranówa- ciepłą wode mam tylko z wymieniacza, więc jakbym chciał lać bezpośrednio z kranu to przydadzą się parametry wody wymieszanej o temp. 24-26 st.

Do tej pory lałem wodę bezpośrednio z kranu, ryby miały się dobrze, ale parametry mierzyłem ze "sto lat temu".

Opublikowano

Huston -mamy problem:grin:

Te NO3 -16 mg/l to problem ale sobie z tym poradzimy.

Ryby od razu sprzedawaj ale kubełek odłącz zdejmij pokrywę i nie wylewaj wody - taki otwarty pozostaw nawet na kilka tygodni. Nie musi pracować byle tlen docierał na tyle by siarkowodór nie powstał.

Woda stara z akwarium jest bezwartościowa - wylej cała i grzeb w szkiełku do woli.

W ten sposób nie stracisz biologii i ona ruszy po kilku godzinach na całego.

Wlej nową wodę z kranu - koniecznie daj uzdatniacz np Seachem Prime lub Kordon AmQuel podłącz kubeł i ruszaj wodę. Jak polecą syfki nie ma zmartwienia i tak będziesz od piasku miał mętność to się wyklaruje.

Już wybieraj obsadę tylko z głową - koledzy doradzą co i jak.

Ja tylko radzę kupować w uznanych hodowlach - masz je na banerku.

Od razu odpada co tygodniowy system podmian wody bo nigdy nie zejdziesz z tą kranówą poniżej 40 mg/l NO3 a to już 2x za dużo.

Jak ruszy kubełek w nowym aranżu to się odezwij coś poradzimy na to NO3 by rybki były szczęśliwe:D

Zmiękczacz wody podmienia tylko jony wapnia jonami sodu a dla Malawi ten wapń jest cenny - pozostań przy tej zimnej kranówie i tak będziesz podmieniał tylko 10% raz w miesiącu - styknie ta zimna kranówa.

Opublikowano

Mam jeszcze własne ujecie wody na ogrodzie (z 17m). Spróbuję pomierzyć parametry.

Choć w zimie i tak z niego nie korzystam (boję się, że woda w rurach zamarznie), więc nie wiem czy warto zmieniać "źródło" wody co pół roku.