Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam chciałbym się was poradzić jak karmić pyski krylem mrożonym?

tzn rozmrażać go przed podaniem czy wrzucać w zamarzniętych kostkach?

i jak często karmić mrożonkami?

stosowane przeze mnie karmy:

tropical cichlid gran

tetra pro algae

+kryl mrozony

obsada:

socolofi,saulosi,yellow,zebra.

pozdrawiam

Opublikowano

Ja karmię swoją mbune dwa razy w tygodniu ale drobno posiekana krewetką , wcześniej dawałem krylla ale teraz karmiąc NLS ( pokarm głównie na bazie krylla) przeszedłem na krewetkę.

Opublikowano

Każdą mrożonke trzeba rozmrozić i wypłukać przed podaniem, ja też przeszedłem na krewetki, napewno bezpieczniej.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Krewetki kupuję w intermarche po 12zeta za 250gr. Mam pewność że pokarm nie jest zasyfiony i nie było rozmrożony podczas podróży czy przechowywania. Rozmrażam je razem z małżami ( ale to dla predatorów) i zapodaję kilka posiekanych ząbków czosnku i tak zostawiam to na noc.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Tak jak Stan radzi drobno siekaj krewetki. Ja pierwszy raz jak podałem siekane, a myślałem że są drobno siekane to miałem wrażenie, że ryby po złapaniu kawałka do pyska się dławią. Trzymając je w pysku ssały je jak landrynki :) ale naszczęście nic się rybom nie stało. Następnym razem krewetki posiekałem naprawdę drobniutko. Jeszcze co zauważyłem to na początku delikatnie się bały tych krewetek bo z pewną dozą nieśmiałości do nich podpływały i zawracały nie łapiąc ich do pyska dopuki najodważniejsza nie zjadła pierwsza, a potem był już kocioł w wodzie. Dla swojej mbuny krewetki podaję raz na dwa tygodnie. Do tego z mrożonek dostają oczlika ( cyklopa) , który dobrze oczyści im jelita oraz artemię, za którą wręcz przepadają. Mrożonkami karmię dwa razy w tygodniu. Ja niestety podaję im mrożonki wieczorem bo nie mam czasu z rana rozmrażać przed wyjściem do pracy. Z suchych pokarmów mięsnych posiłek dostają rano, a roślinne wieczorem by nie obciążać im układu trawiennego.

Opublikowano
Krewetki kupuję w intermarche po 12zeta za 250gr. Mam pewność że pokarm nie jest zasyfiony i nie było rozmrożony podczas podróży czy przechowywania. Rozmrażam je razem z małżami ( ale to dla predatorów) i zapodaję kilka posiekanych ząbków czosnku i tak zostawiam to na noc.

14 zł 0,5 kg

post-12774-1469572383076_thumb.jpg

Opublikowano

Piotrze nie wiem czemu x ale za każdym razem jak kupowałem krewetki czy małże w opakowaniu nie próżniowym mięcho to wypadało na tzw. Oko jakościowo kiepsko. Dlatego kupuje tylko i wyłącznie w opakowaniu próżniowym.