maniek1984 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 #1 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 witam chciałbym się was poradzić jak karmić pyski krylem mrożonym? tzn rozmrażać go przed podaniem czy wrzucać w zamarzniętych kostkach? i jak często karmić mrożonkami? stosowane przeze mnie karmy: tropical cichlid gran tetra pro algae +kryl mrozony obsada: socolofi,saulosi,yellow,zebra. pozdrawiam
stan Opublikowano 21 Sierpnia 2015 #2 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Ja karmię swoją mbune dwa razy w tygodniu ale drobno posiekana krewetką , wcześniej dawałem krylla ale teraz karmiąc NLS ( pokarm głównie na bazie krylla) przeszedłem na krewetkę.
maniek1984 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Autor #3 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 a w jakiej postaci kupujesz tą krewetkę?jakiej firmy itp. a kryla rozmrazałes czy tak wrzycałes?ile kostek?
LECHPL Opublikowano 21 Sierpnia 2015 #4 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Każdą mrożonke trzeba rozmrozić i wypłukać przed podaniem, ja też przeszedłem na krewetki, napewno bezpieczniej. 1
stan Opublikowano 21 Sierpnia 2015 #5 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Krewetki kupuję w intermarche po 12zeta za 250gr. Mam pewność że pokarm nie jest zasyfiony i nie było rozmrożony podczas podróży czy przechowywania. Rozmrażam je razem z małżami ( ale to dla predatorów) i zapodaję kilka posiekanych ząbków czosnku i tak zostawiam to na noc. 1
maniek1984 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Autor #6 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 więc i ja przejdę na krewetki skoro tak radzicie:)
stan Opublikowano 21 Sierpnia 2015 #7 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Tylko dla mbuny drobniutko je siekaj !
Mortis Opublikowano 22 Sierpnia 2015 #8 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Tak jak Stan radzi drobno siekaj krewetki. Ja pierwszy raz jak podałem siekane, a myślałem że są drobno siekane to miałem wrażenie, że ryby po złapaniu kawałka do pyska się dławią. Trzymając je w pysku ssały je jak landrynki ale naszczęście nic się rybom nie stało. Następnym razem krewetki posiekałem naprawdę drobniutko. Jeszcze co zauważyłem to na początku delikatnie się bały tych krewetek bo z pewną dozą nieśmiałości do nich podpływały i zawracały nie łapiąc ich do pyska dopuki najodważniejsza nie zjadła pierwsza, a potem był już kocioł w wodzie. Dla swojej mbuny krewetki podaję raz na dwa tygodnie. Do tego z mrożonek dostają oczlika ( cyklopa) , który dobrze oczyści im jelita oraz artemię, za którą wręcz przepadają. Mrożonkami karmię dwa razy w tygodniu. Ja niestety podaję im mrożonki wieczorem bo nie mam czasu z rana rozmrażać przed wyjściem do pracy. Z suchych pokarmów mięsnych posiłek dostają rano, a roślinne wieczorem by nie obciążać im układu trawiennego.
piotriola Opublikowano 22 Sierpnia 2015 #9 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Krewetki kupuję w intermarche po 12zeta za 250gr. Mam pewność że pokarm nie jest zasyfiony i nie było rozmrożony podczas podróży czy przechowywania. Rozmrażam je razem z małżami ( ale to dla predatorów) i zapodaję kilka posiekanych ząbków czosnku i tak zostawiam to na noc. 14 zł 0,5 kg
stan Opublikowano 22 Sierpnia 2015 #10 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Piotrze nie wiem czemu x ale za każdym razem jak kupowałem krewetki czy małże w opakowaniu nie próżniowym mięcho to wypadało na tzw. Oko jakościowo kiepsko. Dlatego kupuje tylko i wyłącznie w opakowaniu próżniowym.
Rekomendowane odpowiedzi