Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam z racji tego że mam jeszcze czas na zarybienie chcę się już wstępnie rozeznać jakie ryby MBUNA mógł bym mieć .Rybą u mnie numer 1 jaką chciałbym mieć to METRIACLIMA ZEBRA CHILUMBA MAISON REEF i ona jest moim faworytem względem której bedzie dobrana reszta.Druga ryba to PSEUDOTROPHEUS TROPHEOPS RED TOP CHILUMBA .Czy pasuja one dietą i czy dogadały by się w zbiorniku?reszte obsady konsultowal bym na bieżąco,chciałbym zeby na ile to możliwe bylo kolorowo ,i jak możecie napiszcie ile ryb moge trzymac w tym zbiorniku 200 na 60 na 60 z tym ze 10 cm zabierze tło strukturalne i w jakim układzie pozdrawiam

Opublikowano

Pod względem dietetycznym nie ma problemu, problem może się pojawić w związku z ich temperamentem. Obydwie ryby są bardzo agresywne, są dominatorami. Rozmiar akwarium masz odpowiedni, więc myślę, że przy odpowiedniej aranżacji mogą razem funkcjonować bez większych problemów. Co do reszty obsady, to powinny to być gatunki odpowiednio duże i silne, żeby nie dały się zepchnąć i zastraszyć przez te dwa gatunki. Co prawda tropheops nie jest duży, ale to ostry łobuz. Uwzględniając urozmaicenie kolorystyczne (ładne samce i samice) i bezkolizyjne umaszczenie, mogę zaproponować którąś z odmian Labeotropheus trewavasae lub fuelleborni, którąś z odmian Pseudotropheus acei (nieterytolnialne toniowce, które wypełnią toń i nie będą wchodzić w drogę reszcie obsady), któryś z Melanochromisów (np. auratus, chipokae, kaskazini), Pseudotropheus lombardoi. W/g mnie 3, najwyżej 4 tak silne i duże gatunki terytorialne plus P. acei w układzie jednosamcowym możesz trzymać. Zastanów się jednak nad tym. Jeśli masz małe doświadczenie, możesz ściągnąć sobie na głowę niezłe problemy. Jeśli tak jest, to może zacznij od tej mniejszej i łagodniejszej mbuny, ew. non-mbuny.

Opublikowano

Witam po przerwie.Po przemyśleniach chciałbym jednak zacząć od mniejszych gatunków Mbuna roślinożernych.Czy ktoś mógłby doradzić obsadę urozmaiconą kolorystycznie i tak do 12cm.p.Demasoni na początek a co dalej?

Opublikowano

Duże stadko demasoni, 20szt. do tego P. acei luwala, ngara lub itungi, szczególnie te ostatnie, gdyż prawdopodobnie rosną mniejsze od swoich kuzynów (15szt.). Te dwa gatunki mogłyby być podstawą lub nawet docelową obsadą. Dla rozjaśnienia i przełamania kolorystycznej obsady mógłby jeszcze być np. L. trewavasae mpanga, duża, silna ryba, ale stosunkowo spokojna. Tyle ode mnie jeśli chodzi o roślinożerców. Możliwości jest mnóstwo, może ktoś jeszcze coś zaproponuje.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Pozner dzieki za pomoc.Akwarium bedę miał w następny poniedziałek więc na wybór ryb mam około miesiąca więc może tak obsada:

P.Demasoni 10 szt

Labidochromis Hongi 1-4

Metriaclima Msobo Magunga 1-4

Iodotropheus Sprengrae 1-4

i jeśli jednak mógły byc ten jeden większy dominujący gatunek Metriaclima Zebra Chilumba Maison Reef 1-4 może z racji rozmiaru lekceważyła by reszte?Jeśi nie może cos innego ?pozdr

Opublikowano

Według mnie zestaw w porządku. Może tylko zamiast hongi mógłbyś pomyśleć nad Melanochromis/Pseudotropheus joanjohnsonae (nie wiem która nazwa gatunkowa jest właściwa)

Opublikowano

P.Demasoni 10 szt

P.acei luwala 10 szt

Metriaclima Msobo Magunga 1-4

Iodotropheus Sprengrae 1-4

Metriaclima Zebra Chilumba Maison Reef 1-3

Czy wszystkie te ryby dadzą rade na diecie czysto roślinnej?Jeśli za duzo ryb to zrezygnowałbym z rdzawych pozdr