Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałbym dobrać obsadę do akwarium 216L (120x40x45), filtracja 2 x JBL e901.

Moja propozycja to: Pseudotropheus saulosi 2+5, Alunocara Fire Fish Red 1+2, oraz Auloncara Hansbaenschi Red Flash 1+2. Czy pod względem żywieniowym nie będzie żadnych problemów, wszystkie gatunki należą do tych mniej agresywnych.

Opublikowano

Bardzo dobry układ. Na twoim miejscu kupiłbym po 10 maluchów i niech się dzieje, przez pewien czas może uda się wielosamcowo a czasu trochę będzie bo o odróżnienie płci w obu gatunkach dość ciężko, ryby muszą być już sporawe i gotowe do pierwszych amorów ;).

Opublikowano

Właśnie chciałem mieć min 2 kolory ryb w akwarium niebieski oraz żółty. Zastanawiałem się również nad Demasoni (1+4) z L. Caeruleus yellow (1+4) ale poczytałem i dowiedziałem się że demasony są strasznie agresywne i terytorialne, tak więc chyba najlepszym wyjściem będzie Mainago (1+4) + L. Caeruleus yellow (1+4), oczywiście najbardziej zależy mi żeby oglądać naturalne zachowanie ryb w akwarium, tak więc chyba przy ostatecznej takiej obsadzie nie powinno być źle.

Opublikowano
Właśnie chciałem mieć min 2 kolory ryb w akwarium niebieski oraz żółty. Zastanawiałem się również nad Demasoni (1+4) z L. Caeruleus yellow (1+4) ale poczytałem i dowiedziałem się że demasony są strasznie agresywne i terytorialne, tak więc chyba najlepszym wyjściem będzie Mainago (1+4) + L. Caeruleus yellow (1+4), oczywiście najbardziej zależy mi żeby oglądać naturalne zachowanie ryb w akwarium, tak więc chyba przy ostatecznej takiej obsadzie nie powinno być źle.

Yellow i demasoni dodatkowo by nie pasowały żywieniowo.

Opublikowano

Jeśli chcesz mieć minimum dwa kolory, mógłbyś rozważyć Pseudotropheus Saulosi + drugi gatunek. Przy samych Saulosi masz i niebieski i żółty, ze względu na dymorfizm płciowy, dokładając do nich kolejny gatunek (np. Iodotropheus Sprengerae), możesz uzyskać trzeci kolor i sprawić, że będzie jeszcze ciekawiej ;)

Opublikowano
Jeśli chcesz mieć minimum dwa kolory, mógłbyś rozważyć Pseudotropheus Saulosi + drugi gatunek. Przy samych Saulosi masz i niebieski i żółty, ze względu na dymorfizm płciowy, dokładając do nich kolejny gatunek (np. Iodotropheus Sprengerae), możesz uzyskać trzeci kolor i sprawić, że będzie jeszcze ciekawiej ;)

Rzeczywiście ciekawa i ładna ryba, to może zrobić: Mainago (1+3) + L. Caeruleus yellow(1+3) oraz Iodotropheus Sprengerae (1+2) jeżeli będą pasować pod względem żywieniowym.

Opublikowano

Spokojnie będą pasować, miałem tak na samym początku ;) zmieniłem bo trafił mi się Maingano tyran, który zredukował swój gatunek praktycznie do siebie, możesz je karmić w stosunku 60/40 na rzecz karm mięsnych ze względu na Yellow.