Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Dziś podczas podmiany wody zwróciłem uwagę na odkształcenie przedniej szyby OW w akwarium. Akwa to 300 L, szyby grubości 10 mm, bez wzmocnień.

Szyba odkształca się w środkowej części jakieś 6-8mm od bocznych,czy to normalne zjawisko? Akwarium mam jakieś 6miesiecy. Dodatkowo w górnej części na bokach spoina ma jakby pęcherzyki.

Reklamować to akwa czy to normalne zjawisko?

Wysłane z mojego SM-P600 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Napiszę do sklepu i zobaczę jak podejdą do tematu. W końcu to oni sprzedali akwarium które na mój gust zagraża zalaniu mieszkania i to oni określili że grubość 10mm jest wystarczająca żeby nie dawać wzmocnień.

Opublikowano

IMHO takie odkształcenia w akwa bez wzmocnień to raczej normalna sprawa.

W 112l produkcji Aquael też miałem takie odkształcenie i się tym nie przejmowałem.

W obecnym klejonym na zamówienie mam dwa wzmocnienia poprzeczne na moje własne życzenie, ale to ze względów praktycznych - leży sobie na nich belka LED.

Szklarz mi powiedział, że w moim akwa wystarczyłyby jedynie wzmocnienia wzdłużne, a to doświadczony, duży producent akwariów i nie mam powodu, żeby mu nie wierzyć.

Zapytać w sklepie mimo wszystko nie zaszkodzi.

Opublikowano

Takie wybrzuszenia nie są normalne.Dłuższe szyby zaczynają z punktową siłą działać na silikon.Następne w kolejności będą pęcherze i rozszczelnienie akwarium.

Opublikowano

Nie jestem szklarzem ale u mnie właśnie takie pęcherze spowodowały rozszczelnienie mojej 240. Choć miałem wzmocnienia podłużne ale szybę tylko 8 mm. Na Twoim miejscu bym wkleil wzmocnienia. Teraz w morskim przy długości tylko 100 cm wkleję podłużne i dodatkowo jedno poprzeczne wzmocnienie koszt żaden bo to tylko kilka złotych a dużo spokojniejszy sen :)

Opublikowano

Sprzedawca akwarium nie odpowiada na pisane maile, standardowo....sprzedać - zapomnieć. W poniedziałek atakuje znajomego szklarza, w temacie zakupu wzmocnień.

Jak myślicie, czy odlanie połowy wody z akwa wystarczy żeby szyba się wyprostowała i żeby można było wkleić wzmocnienia?

Opublikowano
Jak myślicie, czy odlanie połowy wody z akwa wystarczy żeby szyba się wyprostowała i żeby można było wkleić wzmocnienia?
.....przy połowie spuszczonej wody owszem ,zejdzie się ale nie na tyle aby odkształcenie wróciło do zera. Ja kiedyś w 240 litrach jak wklejałem poprzeczne wzmocnienie to spuściłem wodę do 1/4 może ciut więcej i dopiero kleiłem.. Ale i tak nie było to cofnięcie się do zera. Ale tyle wystarczyło. Połowa będzie wg mnie zbyt mało.
Opublikowano

Bez wzmocnień nie będziesz spał spokojnie. Powinny być.

Wklejając samemu usuń połowę wody, przygotuj ściski stolarskie i podkładki ( drewniane).

Przed klejeniem użyj ścisków ( oczywiście z głową - nie za mocno) i wklej element (y) wzmacniające.