Skocz do zawartości

dieta dla mojej obsady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czyli co trzeci dzień mrożonka z pokarmem wybarwiającym a reszta diety to pokarmy roślinne?

Nawet dałbym mrożonkę co piąty dzień,a roślinny jako dzienna dieta ;)

Opublikowano
Ja bym w ogóle zrezygnował przy mbunie z mrożonek.

Niejeden z kolegów - na tym chociażby forum - przeżył przykre chwile po zastosowaniu mrożonek.

Ja sobie mogę na nie pozwolić, bo znajmy przywozi mi je bezpośrednio od producenta - świeże i odpowiednio zapakowane ( w czasie transportu się nie rozmrożą ).

W zoologach są niejednokrotnie rozmrażane, zbyt długo i w niewłaściwych warunkach przechowywane.

Dobrej jakości spirulina ( używam Tropical superforte 36% i JBL Premium ), będzie świetnym wypełniaczem roślinnym ( dla większości Mbuna ), w którego składzie jest kilkuprocentowy udział skorupiaków morskich.

Są to również pokarmy mające w swoim składzie karotenoidy - naturalne substancje wybarwiające.

Do tego możesz jeszcze dołączyć ok. 5-10% kryla w płatkach lub granulacie - jako urozmaicenie.

Opublikowano

Co do mrożonek to raz w tygodniu bym dał. Ja osobiście wącham mrożonki przed podaniem, jeśli będzie smród zgniłego jaja to wywal. Mrożonki mają specyficzny zapach ale takiej ryby jak kupuje się w sklepach lub złowioną nad wodą. Płucz pod bieżącą wodą przed podaniem i patrz by nie było grudek lodu.

Opublikowano
Ja osobiście wącham mrożonki przed podaniem, jeśli będzie smród zgniłego jaja to wywal. Mrożonki mają specyficzny zapach ale takiej ryby jak kupuje się w sklepach lub złowioną nad wodą. Płucz pod bieżącą wodą przed podaniem i patrz by nie było grudek lodu.

Po co ryzykować?!

Dainichi, Hikari, O.S.I. i wszystkie inne, w mniejszym lub większym stopniu, zaspakajają zapotrzebowanie w odpowiednie składniki. Te z górnej półki na pewno są lepiej dopracowane.

Sam nie będziesz w stanie ocenić różnicy. Głównym kryterium będzie to, który pokarm chętniej jedzą. U mnie Sera i Aquatik Nature jedzą chętnie, ale Hikari i O.S.I. już nie bardzo.