Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak tak to gdzie jest granica między "pseudo"Magungą a "oryginal" Magungą.Jeden ma pasy i jest"pseudo" Magungą,drugi ma też widoczne pasy i jest OK.Dodam że każdy samiec Metriaclima Msobo Magunga ma inny wzór ubarwienia.No i trzeba chyba dodać że przodkowie Magungi najprawdopodobniej posiadali pasy.Każdy samiec który ma wzór ubarwienia zbliżony do pasów,to jest ich 8.To są zdjęcia ryb z hodowli której ofertę masz w swoim sklepie internetowym i oferujesz na forum.http://www.cichlid.sk/clanok-434/metriaclima-msobo-magunga/------http://www.cichlid.sk/clanok-433/metriaclima-msobo-bright-orange/Dziwne by było żebyś nie widział tych zdjęć.

post-15826-14695723591495_thumb.jpg

post-15826-14695723592184_thumb.jpg

post-15826-14695723592784_thumb.jpg

post-15826-14695723593609_thumb.jpg

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ja osobiście posiadam aktualnie 3 samców i każdy przez pewien czas dominował i podchodził do tarła. Ale muszę je zredukować - jak by co to PW bo giełda nie działa :D

Jeden niemal przypomina polita ma tylko kilka kropek.

Drugi moim zdaniem najładniejszy intensywnie granatowy w moro - jak z obrazka

Trzeci nigdy sie nie wybarwił w zupełności, ale samicom to nie przeszkadzało :) I nie był w żadnym stopniu podobny do pozostałych dwóch.

Nie jestem specjalistą ale gdybym miał msobo z paskami. To wolałbym saulos,i bo mniej terytorialne i spokojniejsze. Samice podobne. Nie mnie oceniać samca kolegi, a o gustach się nie dyskutuje więc co kto lubi.

Opublikowano
Dziwne by było żebyś nie widział tych zdjęć.

Chociaż na filmie tego nie widać ubarwienie mojego samca jest bardzo podobne do ostatnich dwóch załączonych przez Pana miniatur, kolor również, tylko kamera mojego telefonu tego nie odwzorowuje. Założyłem teraz świetlówkę Power Glo, efekt zmiany udokumentuję po powrocie z wyjazdu.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Minęło trochę czasu, ale musiałem poczekać na efekty tego co zrobiłem. Pasiaczek został usunięty z akwarium, młody pochodzący z Torunia Msobo, który był widoczny na jednym z filmów jako mały brudasek, dostał szansę, pomimo że był najwolniej rosnącym osobnikiem.

Tak się zmieniał ten samczyk (dwa ostatnie zdjęcia przy Aquastar, pozostałe Power glo:

ab4f0c421060ce07.jpg

df946163a6d3871c.jpg

505df0350a2b815f.jpg

fae9e6f41d024cc7.jpg

b6f3b37c474d6f29.jpg

76a86090d89b11e7.jpg

A tu dwie panie:

fa4eb2b0ecf46049.jpg

Akwarium też przeszło kilka zmian, zakupiłem Power Glo Hagena i stwierdzam, że daje ona dosyć specyficzne światło, jak dla mnie zbyt mdłe i blade. Na moje oko szału z wybarwianiem nie ma, ale to moja opinia. Ja osobiście wróciłem do Aquastara, żywiej trochę baniaczek wygląda przy tej świetlówce. Zmieniłem skały na serpentynit, żeby przekonać się o wpływie otoczenia na wybarwienie ryb, wg niektórych sugestii, że może być za jasno i temu Msobo tak jasno się wybarwił. Uważam, że jest to nieprawda, ciemniejsze skały dają raczej ładny kontrast dla jasno ubarwionych ryb, jak np samice Msobo, ale np zmian w kolorze (np intensywniejsza barwa Demasoni) nie odnotowałem, taka moja opinia.

Było tak:

0eb46cd2b1887152.jpg

Jest tak:

eb8b2819d14f3800.jpg

Jeszcze mam pytanie, czy jak już dochodzi do takich incydentów jak na filmie poniżej, odławiać już tego niewybarwionego? On juz raczej się nie wybarwi, bo był u Mortisa najbardziej zdominowanym samczykiem, został wpuszczony jako chłopiec do bicia, ale różnie to może być, bo cos mocno się rozkęcił.

Msobo fight. - YouTube

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dlatego zastanów się czy faktyczne musisz  zmieniać. Teoretycznie im filtr ma większą wydajność , większy pobór mocy itp. tym będzie bardziej głośny. Ale to tylko teoria  bo może się zdarzyć , że ten o mniejszej mocy itp. może okazać się głośniejszy bo np. wirnik jest źle dopasowany i bije na ośce. Spójrz na to jeszcze z innej strony a mianowicie czy planujesz zmieniać akwa na większe?  Jeżeli tak to bym śmiało brał ten który będzie dedykowany do ewentualnego nowego litrażu.  Nikt Ci nie da 100% gwarancji , że konkretny filtr będzie cichy.  Zasugeruj się opiniami na ich temat ale ryzyko zawsze będzie. Ostatecznie zawsze można wyciszyć szafkę i znajdziesz tutaj kilka tematów o tym jak to zrobić.
    • Witam. W moim akwarium 214 litrów mam JBL-a e901 i ten filtr pracuje już 10 lat. Filtr jest sprawny i nigdy z nim nic złego się nie działo. Chcę go zmienić i pytanie czy przejść na nowszy model JBL e902 czy może zastosować większy JBL e1502 zleży mi też na poziomie głośności aby był cichy bo akwarium stoi w sypialni. 
    • Dla mnie non-mbuna to jest zagadka. Niby parametry wody w kranie idealne, w akwarium również, ale może jednak coś jest w wodzie co testy nie wykrywają? U mnie każde podejście do non-mbuny kończyło się fiaskiem.
    • Ja mam najtańsze kształtki z polecenia @triamond. Używam ich statycznie i teraz przy restarcie akwarium fajnie zaszły brudem. Na samym K1 i różnej gradacji gąbkach, bez waty woda kryształ na długości 260 cm.
    • Przerabiałem te media. Ten produkt był skuteczny, dość mocno podbijał PH - u mnie o ok. 0,5. Pomyśl o Seachem Malawi/Victoria Buffer - podnosi silnie pH oraz KH nie podnosząc GH.
    • Przy tej wielkości szkła najdroższy jest transport. Ja bym popytał po miejscowych lepszych sklepach - może któryś współpracuje z myciokiem, erybką lub podobnymi. Brałbym z 10. Kiedyś była akcja, że 240 pękały przy wzmocnieniach. Były właśnie robione z 8
    • Te ryby są nieprzewidywalne, ale u mnie nigdy jeden samiec się nie sprawdzał. Nie ważne w jakim litrażu. Dla przykładu teraz mam auratusa 4+4 (dwa potężne samce plus dwa to tacy chłopcy do bicia), samice spokojnie noszą młode do tego stopnia, że mam inwazję młodych. Na pewno agresję u nich rozkładają inne samce i temperatura, bo nie używam grzałki (w akwarium zimą mam ok 22 'C, a latem 26 'C).
    • Zabawa z żywicą a502ps: https://forum.klub-malawi.pl/topic/21578-jak-używać-purolite-a520e/page/13/#elControls_394430_menu Zwiększyłem podmianę wody do 7,7l/h (140% tygodniowo). Fosforany po tygodniu spadły do 0,8ppm. Przez tydzień pracował dodatkowo filtr 1 mikron na drugiej pompie. Woda czysta, ale przy ciemnym pokoju - widoczna mgiełka w skupionych stożkach światła z ledów wzdłuż akwarium. Wystarczy zapalić światło w pokoju by  znikła. Najwyraźniej to granica związana z samą wodą kranową (nadal idzie przez filtr ceramiczny, który powinien wyciąć wszystko powyżej 0,3 mikrometra) i filtracją biologiczną/karmą. W planach pozostawienie większej podmiany niż 1,2 l/h (20% tygodniowo przez ostatni rok).
    • Nasz klubowy kolega Timi klei dobre akwaria -Akwaria.pro Przy tym wymiarze, co Ty zamierzasz kupić, to od kogo byś nie kupił, to będzie dobrze. Oczywiście o ile ktoś ma doświadczenie w klejeniu akwari
    • Cześć. Od jakiegoś czasu myślę nad nowym akwarium - 120x40x50, z tym że tutaj (dla mnie) już zaczynają się schody - ciężko jest mi znaleźć jakąś zaufaną firmę, do tej pory patrzyłem i najbardziej zaufany wydaje mi się Myciok, z tym że szukając po internecie byłem w stanie znaleźć różne opinie - na tym forum głównie pozytywne i wystawione nie aż tak dawno temu, więc możliwe że jest u tej firmy lepiej niż było, ale byłem w stanie też znaleźć opinie nie aż tak przychylne więc na dwoje babka wróżyła (jak dla mnie). Dodatkowym pytaniem dla mnie jest tutaj czy szyba 8mm będzie wystarczająca, ale to nie jest tutaj aż tak ważne. Do tej pory byłem w miarę przychylny akwaplastowi (ze względu na cenę), ale przemyślałem i w razie nieszczelności mógłbym mieć małą powódź w pokoju, czego wolałbym oczywiście uniknąć. Z góry dzięki za jakieś nakierowanie, bo rzeczywiście ciężko mi jest spośród firm na naszym rynku wybrać, a co do Mycioka już kiedyś słyszałem pozytywne opinie więc może rzeczywiście zamówienie akwarium u niego wyszłoby najlepiej.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.