Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam taki filtr jako mechanik w moim akwa 240L, pytanie jakiej wielkosci gabke macie w swoich pozakladane, oraz czy uzywacie tych rurek zeby gabka byla na dnie, moj jakos slabo smieci z dolu zbiera a po okolo tygodniu pracy wywala banki powietrza co kilka minut, co jest dziwne poniewaz zasys ma pod woda, a nie mam zadnej pompki zainstalowanej. Po przeczyszczeniu gabki problem z babelkami ustepuje na kilka dni, moze mam za duza/gesta gabke, moja ma wymiary okolo 15X8X8 cm

Pozdrawiam

Londo

Edit: Wiadomo ze chodzi o 2000, a cos wiecej w temacie?

Opublikowano
pytanie jakiej wielkosci gabke macie w swoich pozakladane, oraz czy uzywacie tych rurek zeby gabka byla na dnie, moj jakos slabo smieci z dolu zbiera a po okolo tygodniu pracy wywala banki powietrza co kilka minut

..ja używam Cyrkulator Aquael Turbo 2000 ( nie filtr) z dużą gąbką 15x10cm. Czasami ciut mniejszą. Używam wspomnianych przez Ciebie rurek ale nie łudź się ,że on Ci wciągnie odchody

z dna . Musisz ustawić tak cyrkulację aby odchody wpadały na gąbkę .A jeżeli gąbka bąbelkuję to ją po prostu wymień na nową. U mnie jak się tak dzieje to ją wymieniam i mam spokój:)

Opublikowano

Witam

Ja w sumie tez mam Aquael Turbo 2000 , gabke mi siostra dokupila osobno. Wychodzi na to ze gabka do wymiany, zamowilem 3 rozne tym razem w ksztalcie walca o wymiarach 12X8 ; 15X6 oraz 15X6,5 o gestosci nic nie pisza, jak dojda to sie zobaczy ktora lepsza.

Pozdrawiam

Londo

Opublikowano

...ważne aby walec miał te nacięcia o których napisałem. A czym większa tym lepsza...Z tego powodu ,że wolniej się zapycha. Ale mam świadomość ,że zbyt duża jest po prostu bardziej widoczna. Byle nie była malutka:) A gęstość jej pewnie będzie ok.