Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy do biologa wystarczy 6kg żwiru koralowego czy przesadziłem? Planuję go dać do 3 pojemników.

Myślę że za dużo 6kg(zostanie ci na zapas) ale jak będziesz zasypywał koszyki do do pełna nie zasypuj bo to może spowolnić przepływ,zobaczysz najwyżej dołożysz :)

Opublikowano

Możesz zostawić power glo(super uwydatnia kolory rybek),też będzie fajny efekt tylko daj sobie ją z przodu a z tyłu bedziesz miał taki półmrok

-- dołączony post:

Możesz zostawić power glo(super uwydatnia kolory rybek),też będzie fajny efekt tylko daj sobie ją z przodu a z tyłu bedziesz miał taki półmrok

A co do bakteri to możesz zaraz wlać po zalaniu

Opublikowano
Czy grys koralowy 20mm to to samo co żwir?

...to nie jest to samo. Żwir ma mniejsza gradację ( umowną ). Ale ta gradacja co podajesz jest dobra.

-- dołączony post:

jeśli chodzi o skale to myślę że 7.4-9.0 będzie dobrym wyborem

...to jest prawidłowa skala w naszym biotopie.

-- dołączony post:

Czy odmulacie piach i w jaki sposób?

...przy podmianie wody po prostu ściągasz brudy wężem. Co jakiś czas wystarczy też lekko palcami zruszyć piasek aby pozbyć się stref beztlenowych ( najbardziej prosty sposóB).

-- dołączony post:

ale jak będziesz zasypywał koszyki do do pełna nie zasypuj bo to może spowolnić przepływ,zobaczysz najwyżej dołożysz

..jak będzie miał dobry (mocny) filtr mechaniczny to mniejszy przepływ w niczym nie przeszkadza.

-- dołączony post:

Planuje zakupic jako tło spienione pcv czarne 3mm, tak samo pod kamienie, czy na boki akwarium tez to zastosować??

...ustaw kamienie stabilnie na dnie ( na PCV) to nie będziesz musiał kłaść PCV na boki. Wg mnie nie jest to estetyczne .

-- dołączony post:

Planuje zakupic jako tło spienione pcv czarne 3mm, tak samo pod kamienie,

..pod kamienie bardziej praktyczne jest białe lub w jakimś takim odcieniu. Ryby dorosłe jak kopią to odsłonią Ci dno i czarne będzie bardziej widoczne spod piasku. Ale to kwestia gustu. Tło na tylną szybą to tak jak planujesz- czarne.

-- dołączony post:

GABKA OKRAGLA 15X9 czy mniejszą?

...może być. Większa też nie zaszkodzi ( ale uroku nie doda) Daj gęstą i fajnie jakby miała wkoło takie rowki w których chowają się odchody.

Opublikowano

Ta odstana woda to juz nic nie zmienia o ile mi wiadomo bo wodociągi stosują Inne substancje niż chlor ale tu może ktoś bardziej ogarnięty będzie w stanie udzielić lepszej odpowiedzi :P

Wysłane przy użyciu Taptalk

Opublikowano
Ta odstana woda to juz nic nie zmienia o ile mi wiadomo bo wodociągi stosują Inne substancje niż chlor ale tu może ktoś bardziej ogarnięty będzie w stanie udzielić lepszej odpowiedzi :P

Wysłane przy użyciu Taptalk

Ja akurat stosuje zawsze odstaną wodę(przynajmniej lepsza niż prosto z kranu),i problemów nie mam,może stosują inne substancje niż chlor to się zgodzę,ale akurat u mnie w wodociągach jest przewaga chloru więc niema co dyskutować ;)

Opublikowano
Ja akurat stosuje zawsze odstaną wodę(przynajmniej lepsza niż prosto z kranu),i problemów nie mam,może stosują inne substancje niż chlor to się zgodzę,ale akurat u mnie w wodociągach jest przewaga chloru więc niema co dyskutować ;)

A ja uważam, że to bez sensu ;) Kupujesz korpus, wkładasz do niego filtr mechaniczno-węglowy, podłączasz pod węże, prysznic i lejesz prosto do akwarium... Nic nie trzeba odstawiać na 24 godziny, żadnych wiader, same plusy... ;) dla pewności można jeszcze dolać uzdatniacz do akwarium po podmianie, ale to już dla bardzo ostrożnych.

• Dziękuję 1