Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witaj.

Co do obsady, czy A. ff to twój, czy żony pomysł, bo średnio pasuje do obsady. Co do wystroju, to rzecz gustu, rybom to jest obojętne, jednak dla dobrego samopoczucia mbuny przydałoby się więcej kamieni, w/g mnie przynajmniej drugie tyle.

Czy żona widziała, jak potrafią przekopać dno mbuniaki...i co potrafią zrobić z roślinami? Co będzie, jeśli jej się to nie spodoba? Może zastanów się nad non-mbuną. Nie demoluje tak dna i roślin, no i prawie nie potrzebuje kamieni. Pierwszego kandydata już masz (A.ff)

Nie chciałbym, żebyś odebrał moje uwagi jako ironiczne złośliwości. Po prostu widzę, że twoja żona ma duży wpływ na ten projekt, więc dobrze by było, żeby miała pełną świadomość tego, jak może wyglądać akwarium, gdy pyszczaki nim się zajmą.

Właśnie.

Ustalcie kto dowodzi projektem, bo może się zdarzyć tak, że żona będzie przynosiła z zakupami " ładne rybki " polecone przez sprzedawcę z zoologa.

Opublikowano

Na razie jestem na etapie wywalania serpentynitu i dokupowania gnejsu. Podoba mi się ten kamień ale u nas tzn. tu gdzie mieszkam jest tylko jeden gość, który prywatnie sprzedaje na kilogramy i to po 4zł/kg. Już wydałem prawie stówę na skałki a jeszcze trochę muszę dokupić na środek akwa. Żonke z czasem wysteruje na prawidłową drogę - wszystko idzie w dobrym kierunku. Tak na marginesie to myślałem, że Aulonocara jest mbuna. Co wg Was mógłbym dołożyć do wizji mojej obsady ?

Opublikowano

Juz dobrze nie pamiętam ale ja dawałem jakieś śmieszne pieniądze za ten kamień nie chce złamać ale coś mi się kojarzy że za 30 kg dałem 25 zł... A gdzie mieszkasz może ktoś podpowie Ci gdzie kupić kamyki w ludzkiej cenie :P lub zastanów się nad wyborem kamieni z rzeki :) są za darmo i tez można coś fajnego znaleźć

Wysłane przy użyciu Taptalk

Opublikowano

Mieszkam w Starachowicach - obecnie świętokrzyskie - kiedyś kieleckie. Do Kielc lub do Radomia mam po 50km ale tam i tak nic nie ma. W pobliżu nie ma żadnych składów kamieni lub też o tym nie wiem. Jesli ktoś jest z moich okolic to może niech mi podpowie coś.Dzięki.

Opublikowano

Okolice Kielc są przecież zagłębiem piaskowca, jeśli oczywiście taki kamień Cię interesuje. Ja z Warszawy pojechałem tam w ciemno i w Suchedniowie, w zakładzie/składzie kamieniarskim, dałem dwie duchy za ok. 200kg.!!!! czerwonego piaskowca. Pracownicy pomagali mi znajdować odpowiednie kamulce i pakować do samochodu. Była tego masa, dla nich to były odpady produkcyjne. W Suchedniowie jest czerwony piaskowiec, ale w innej miejscowości dostaniesz biały. Wszystkiego dowiesz się na miejscu. A tak wygląda akwarium z czerwonym piaskowcem.

post-13224-14695723556747_thumb.jpg