Skocz do zawartości

Pomoc mentalna - 240 na 375l?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nareszcie! Po zastanowieniu co do szafki, zbudowałem nową tym razem z płyty 28mm. Tył szafki to pełne plecy z lukami po 10 cm z każdej strony na węże itp. Z przodu dodatkowe wzmocnienia po górnym blatem. Tym razem 450l nie zrobiło wrażenia na mebelku... Tak wygląda całość... załącznik Ph 8 czekam jeszcze na temperaturę i ryby do nowego domu.

post-15145-14695723987039_thumb.jpg

Opublikowano

Baniak wygląda rewelacyjnie jak na mój gust ;),a gdzie czarne tło???z nim 100 razy lepiej by to wyglądało....a tak z ciekawości pytam-cykl azotowy zakończony że już rybki będziesz wpuszczał?Piszesz że ph 8,a co z No 2 i No 3?

Opublikowano

To Twoje akwa ale, jeśli chcesz to napiszę tak :) :

- schowaj termometr gdzieś z tyłu, na bocznej ścianie, nie będzie tak się rzucać w oczy

- jeśli odpowiada Tobie ściana jako tło to ok, ale jak pisze egon44 - zrób czarne tło

O schowaniu sprzętu nie będę pisał, bo wybrałeś sam takie kamienie, więc wychodzi, że Tobie się podoba. Ogółem ok, tylko jak z tym cyklem azotowym ?

Powodzenia

Opublikowano

Kubeł dojrzały, wszystko ruszyło. Tak Panowie, powoli, muszę się przejechać do Czechowic po spienione pcv w kolorze czarnym. Wszystko będzie...NO2 0 NO3 ok5 poczytajcie wcześniejsze posty... Do wody wlałem 45ml KAP.

Opublikowano

...bardzo mi się podoba a jak dojdzie tło to będzie jeszcze fajniejsze. Paweł...Jeżeli mogę to coś Ci doradzę.

- pozbądź się deszczowni bo bardzo Ci utrudni cyrkulację. Napowietrzaj mechanikiem kierując wylot z dołu do góry lekko na tylna szybę i jak możesz to załóż do mechanika bardziej gęstą gąbkę. A im większa tym mniej się zapycha. A wylot z biologa skosem w dół na przednią szyba aby kupska woda spychała w stronę wewnętrznego.

- jeżeli w prefiltrze masz oryginalne gąbki to zmień na watę akwarystyczną ( wciśnij bardzo dużo do środka) a woda będzie kryształ . Mam taki sam i też tak zrobiłem.

Teraz cyrkulacja nie odgrywa aż takiej roli ale jak będziesz miał ryby i odchody to sam dojdziesz do tych wniosków.;)

Opublikowano

Dzięki Andrzejku za rady... Odpowiadam:

Gąbka na mechaniku jest bardzo gęsta, może nie widać na fotce. Co do cyrkulacji, dno odkurza mi koralia 3200, naprawdę daję radę. Deszczownia tworzy fajny efekt fal przez cały zbiornik ;) Jeżeli mowa o prefiltrze, narazie mam gąbeczki firmowe ale jak spadnie klarowność wody, wtedy dostosuje się do Twojej rady. Po weekendzie skombinuje tło, jutro skocze jeszcze do LM może tam będą mieli płyty z pcv o interesującym mnie wymiarze...

Opublikowano
Gąbka na mechaniku jest bardzo gęsta, może nie widać na fotce. Co do cyrkulacji, dno odkurza mi koralia 3200, naprawdę daję radę. Deszczownia tworzy fajny efekt fal przez cały zbiornik Jeżeli mowa o prefiltrze, narazie mam gąbeczki firmowe ale jak spadnie klarowność wody, wtedy dostosuje się do Twojej rady

...no to ok:). Jak " niedowidzę " to troszkę zmyślę;) Ale z prefiltrem tak zrób a zobaczysz naocznie różnicę szczególnie jak już rybki będą.

Opublikowano

Przeprowadzka z 240 do 450l zakończona! Wrzucam link do youtube, kręciłem telefonem i widać, że kolory trochę inne, ale dla ludzi w temacie powinno być wszystko jasne. Dzięki Wszystkim za pomoc, rady i sugestie. Szczególnie Deccorativo i AndrzejWałb wielkie dzięki Panowie :)

Link: [ame]

[/ame]