Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam kubełek jbl 901e ,3 kosze od dołu uzupełnione są :

- kulki jbl

- gres koralowy

- ceramika

W górnym koszu pozostawiłem gąbki oraz na rurę ssąca nałożyłem prefiltr.

Chciałbym jeden z tych wkładów zamienić na zeolit i tu pytanie który ?.

Opublikowano

Zostaw tak jak jest. Miałem identyczny zestaw w Tetrze standardowy. Najtańsza ceramikę. Szkoda pieniędzy lepiej kup sobie za to ładniejsze ryby (:.

Opublikowano
Jak by co to wywalił bym gres koralowy, w takiej ilości to itak nic nie daje a kulki to chyba Twój najlepszy wkład.

Moim zdaniem to trzeżwa rada. Gres koralowy w takiej ilości zupełnie nic nie daje. Mam 30kg wapiennej skały i dopiero tyle "cośtam " zauważam jako bufor pH.

Moja rada będzie inna.

1/ Ściągnij parametry wody z wodociągów i sprawdz ile masz Ca,Mg,K w porównaniu do jeziora Malawi. Potem będziesz wiedział czy w ogóle coś w kwestii wapieni robić.

2/ Za radą LechPl wyjmij kosz z grysem i daj go jako drugi od góry.

Złóż dla bakterii nitryfikacyjnych to ty już masz na trzy takie akwaria jakie u ciebie stoi.

Tak naprawdę wystarczy ten jeden kosz z ceramiką JBLa reszta tylko hamuje wodę.

Jakbyś dał ten zeolit to następny spadek przepływu o następną połowę.

3/ W ten pusty drugi kosz od góry włóż cieniutką folię z torebek sklepowych przyciśnij gąbką fabryczną z kubła , wyjmij środek gąbki i odrysuj okrąg a następnie wytnij taki okrągły otwór w folii. Wsyp tam luzem ile wejdzie TMBT

http://erybka.pl/product-pol-9522-Tropic-Marin-NP-Bacto-Tricks-1000-ml.html

Będzie ruszało miesiąc nie szybciej ale przynajmniej NO3 ci zniknie co ucieszy rybki a jest podstawowym powodem podmianek wody czyli - kubłowania:(

Opublikowano
2/ Za radą LechPl wyjmij kosz z grysem i daj go jako drugi od góry

....skoro nic nie daje to po co go przekładać. Niektórzy całymi latami w kuble trzymają tylko grys koralowy i akwaria świetnie funkcjonują ( Malawi). Ja mam 3 kosze grysu i jeden matrix sachem i nie muszę stosować innych środków do zbicia NO2 czy też NO3 a ryby mają się świetnie . Dlatego się nie zgodzę ,że nic nie daje.... Owszem ...są inne wkłady i lepsze:)

Opublikowano

To czyli uważacie żeby zeolitu nie dawać tak ? czy wywalić gres i dać zeolit lub coś innego. W akwa mam sporo wapnia filipińskiego.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Witam

Posiadam kubełek jbl 901e ,3 kosze od dołu uzupełnione są :

- kulki jbl

- gres koralowy

- ceramika

W górnym koszu pozostawiłem gąbki oraz na rurę ssąca nałożyłem prefiltr.

Chciałbym jeden z tych wkładów zamienić na zeolit i tu pytanie który ?.

a na samym dole masz watę? gres koralowy o jakiej gradacji?co za kulki jbl?

poz