Guban88 Opublikowano 12 Lipca 2015 #11 Opublikowano 12 Lipca 2015 Aquael Turbo 2000. Mam od dwóch lat i jest ok , a akwa mam jakieś 50cm od łóżka. [300] Malawi
Pawel1586 Opublikowano 12 Lipca 2015 Autor #12 Opublikowano 12 Lipca 2015 Koledzy, wnioskując - zostanę przy aquaelu 1500. Dzięki za sugestie...
pozner Opublikowano 13 Lipca 2015 #13 Opublikowano 13 Lipca 2015 Mam Atmana 2000l/h od 5 lat. Działa cichutko i bezawaryjnie...szczerze polecam. Warunkiem żywotności, wydajności i cichego działania może być gęstość gąbki. Ja używam najrzadszej dostępnej na rynku. Może mój filtr jest wyjątkowy, ale jest absolutnie niesłyszalny. Jeśli nie uwierzycie, zapraszam na weryfikację.
Fus Opublikowano 13 Lipca 2015 #14 Opublikowano 13 Lipca 2015 No ale najrzadsza gąbka chyba nie filtruje tak dobrze jak najgęstsza.
pozner Opublikowano 13 Lipca 2015 #15 Opublikowano 13 Lipca 2015 Jeśli nie ściągnie syfu za pierwszym razem, zrobi to za drugim, albo trzecim...to jest 2000l/h!!! Po kilku tygodniach bez czyszczenia bywała tak gęsta, że zmniejszał się przepływ.
Fus Opublikowano 13 Lipca 2015 #16 Opublikowano 13 Lipca 2015 No może i tak każdy ma swoje patenty. Mi Fan 3 Plus burczał mimo wymiany wirnika, więc wymieniłem na Aquaela 1500. Ten jest cichy ale znowu ciągle mi się zapowietrza i co 3 dni muszę go na chwile odwracać pod wodą żeby wypuścić nazbierane bąble.
pozner Opublikowano 13 Lipca 2015 #17 Opublikowano 13 Lipca 2015 Nie rozumiem, jak to Ci się zapowietrza, przecież ciągnie wszystko pod wodą?!
Pawel1586 Opublikowano 13 Lipca 2015 Autor #18 Opublikowano 13 Lipca 2015 No właśnie, jak to możliwe? Może po każdym płukaniu gąbki powietrze zostaje w niej, a później trafia do głowicy... ? Bo jak inacze? Apropos gąbki, są jakieś The Best? Dotąd kupuję gęstą gąbkę tropicala, po ok 5 dniach głowica ledwo co ciągnie tak sie zapycha, ale woda kryształ
Andrzej Głuszyca Opublikowano 13 Lipca 2015 #19 Opublikowano 13 Lipca 2015 Dotąd kupuję gęstą gąbkę tropicala, po ok 5 dniach głowica ledwo co ciągnie tak sie zapycha, ale woda kryształ ...też taką używam i też miałem ten problem . Teraz po prostu kupuję taką wielką i starcza mi od wymiany do wymiany co tydzień.
pozner Opublikowano 13 Lipca 2015 #20 Opublikowano 13 Lipca 2015 Też na początku kupiłem gęstą i po tygodniu szybko wymieniłem ją na najrzadszą jaka była dostępna, gdyż silnik zaczynał mi rzęzić. Przy takim przepływie opór musi być jak najmniejszy. Nawet ta rzadka gąbka zbierze wszystko. Miałem przypadek, gdy "nieco":) zaniedbałem czyszczenie tego filtra i ta rzadka gąbka była wklęśnięta, tak była przytkana, tak ostro zasysał filtr. Chcecie, żeby wewnętrzny filtr wam długo i cicho funkcjonował, instalujcie jak najrzadsze gąbki, oczywiście gdy macie mocny filtr.
Rekomendowane odpowiedzi