Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Do tej pory nie udzielałem się na forum, chociaż jestem jego stałym czytelnikiem. Posiadam obecnie od około 8 mc akwarium panoramiczne o pojemnosci 260 litrów, długośc 120cm. Mam młode ryby i czeka mnie niedługo albo redukcja obsady albo zmiana na większe akwarium. Obecnie mam około 10 młodych (5-6cm) saulosi, w tym obecnie 2 samce wybarwiają się na niebiesko, 5 maingano, 5 hongi w tym jeden największy około 7-8 cm samiec, który rządzi całym akwarium. Filtracja to kubełek eheima wypełniony sybstratem eheima i lawą eheima. W środku 1500l/h cyrkulator aquaela jako mechanik. Jako ze za 3 miesiące czeka mnie przeprowadzka, myślę nad powiększeniem zbiornika, zamiast wspomnianej wyżej redukcji obsady. Prosił bym o pomoc w doborze najlepszej wielkości akwarium. Rozmyślam nad rozmiarami DxSxW 180x40x40, 160x45x40, 150x50x40. Która z ww. wielkości była by najbardziej odpowiednia dla pyszczaków z malawi ? pojemność akwarium do 300 litrów. Z góry dziękuję za pomoc bardziej doświadczonych malawistów.

Bartosz

Opublikowano

Pewnie jak najdłuższe, o jak największej powierzchni dna :)

A co Cię ogranicza? Długość? Wysokość? Bo jak 180x40x40 to czemu np nie 180x60x60 ? :)

Wybieranie wielkości zazwyczaj i tak kończy się wciśnięciem największego jakie wejdzie :)

Opublikowano
Witam,

...Rozmyślam nad rozmiarami DxSxW 180x40x40, 160x45x40, 150x50x40. Która z ww. wielkości była by najbardziej odpowiednia dla pyszczaków z malawi ? pojemność akwarium do 300 litrów...

Czemu akurat do 300l?

Skoro możesz pozwolić sobie na 180 cm długości, to zapytam tak jak Fus: "czemu np nie 180x60x60 ?". Każdy (a przynjamniej większość) z nas chciałby jak największe akwa.

Rozmiary mojego wynikają z gabarytów komody na której stanęło, szczególnie boli mnie mały rozmiar w głębi. Propozycja Fus'a IMHO jest warta rozważenia:)

Opublikowano

Witaj. Jezeli chodzi o długość to jak największą, a wysokość to minimum 50cm a najlepiej 60 cm. Co do szerokości to uważam, ze 40cm to minimum. Jesli nie masz ograniczeń to wys i szer min 50cm. Szerokość 40cm to moim zdaniem min dla rozsądnego ułożenia kamieni a jesli ma być tło 3d to raczej 50cm.

Długie akwaria dają fajny efekt.

Opublikowano

Powiem Ci tak nigdy w życiu nie kupię już akwarium niższego niż 60cm i i głębokiego na 50cm, a mam 200x50x60. Teraz chciałbym min 200x60-65/60, także wnioski same się nasuwają !

Opublikowano

Witam,

Wszyscy oczywiscie macie rację, ja również gdybym mógł wstawił bym akwarium jak najwieksze jest tylko możliwe. Jest jednak pare problemów, które na to nie pozwalają. Problemem 1 jest żona, która jak tylko słyszy o większym litrażu to jej włosy dęba stają :). Kolejny problem to osprzęt gdyż do większego akwarium musiał bym zmieniać całą filtrację. Problemem może być również nośność stropu przy akwarium 600/700 czy 800 litrów. W okolicach 300 litrów wszystkie te problemy odchodzą. Wczesniej myslalem o 120x50x50, jednak doszedlem do wniosku ze pyszczaki powinny miec jak najdluzsze stad zastanawiam się nad wydłużeniem akwarium kosztem szerokosci i wyosokosci tak jak napisalem np do 180x40x40, albo 160x45x45 lub cos w okolicach :). Nie do konca jestem jednak przekonany co do jamnika czy bedzie na pewno dobry dla ryb :)

Pozdrawiam, Bartosz.

Opublikowano

marne Bartoszu masz te argumenty, czy Ty wstawisz 300 czy 600l żona i tak się nie skuma, bo nic przy tym nie będzie robić, chyba, że jest inż. budownictwa i ma miarę w oku. Filtracja kubeł zostaje, dajesz głowicę 2000l/h i na rok wystarczy. O strop już nie jeden się martwił, a żaden się nie poskarżył. Także tak wyglądają twoje problemy. Pozdro.

Opublikowano
... albo 160x45x45 lub cos w okolicach ... .

W takim razie standard 150x60x50 ( dł,wys,szer ) i w ten sposób będziesz miał akwarium z dużymi możliwościami aranżacyjnymi i obsadowymi.

A najważniejsze, że będzie proporcjonalnie wyglądało.

Rozwijaj skrzydła i powodzenia.

Opublikowano

Strop - nie martw się u mnie stoi 1140l i żałuję że nie dałem jeszcze 10cm po szerokości :-)

Żona - nie musi wiedzieć ile to litrów, a czy mieszkanie zaleje 300l czy 600l i tak wsio do remontu i tak. A i zapytaj żony czy się nie boi o zawory w mieszkaniu bo jak nie to niech zacznie się bać. Bo idąc do pracy jak strzeli zawór (takie samo prawdopodobieństwo jak pęknięcie akwarium) to wtedy nie 600l, a kilka tysięcy wody może się wylać ;-).

Stawiaj śmiało 180x60x60, a na pewno nie niżej niż 60cm.