Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Możecie mi jeszcze podpowiedzieć jak podawać te pokarmy ? Tzn który ile razy w tyg ? I czy rybki karmić codziennie ?

Ja np karmię rybki 2x dziennie(zmieniam potem kolejność podawania pokarmu) a jeśli chodzi o pokarm żywy lub mrożonki to podaję je tylko raz na tydzień,a co drugi tydzień robię im 1-dniową głodówkę

Opublikowano

A ja karmię dwa razy dziennie, rano i wieczorem, staram się podawać pokarmy tak, żeby ryby wcinały przez kilkanaście sekund, i przede wszystkim na wieczór podawać te mniej kaloryczne ponieważ nocą ryby są mniej aktywne. Głodówkę robię co tydzień w niedzielę (wtedy też robię podmiankę), a mrożonki podaję raz na tydzień/dwa (różnie, ale Ty planujesz mieć Saulosi więc raz na tydzień starczy - to ryby, które preferują jednak pokarmy roślinne w przewadze nad mięsnymi). Pamiętaj tylko, żeby mrożonkę przed podaniem dokładnie wypłukać na sitku pod bieżącą wodą, unikniesz wtedy wprowadzania do wody szkodliwych związków zawartych w wodzie z mrożonek ;)

Opublikowano

Dzięki.

Mam do Was pytanie związane z dojrzewaniem akwa. Od ponad 10 dni mam NO2 na poziomie 1,5 i ani drgnie :( Amnoniak już 0, NO3-30. Czy taki okres utrzymywania się NO2 jest normalny i panikuję ? Czy coś z cyklem jest nie tak?

Opublikowano

Mam do Was pytanie związane z dojrzewaniem akwa. Od ponad 10 dni mam NO2 na poziomie 1,5 i ani drgnie :( Amnoniak już 0, NO3-30. Czy taki okres utrzymywania się NO2 jest normalny i panikuję ? Czy coś z cyklem jest nie tak?

Czasami tak bywa i kilku kolegów miało identycznie.

Zazwyczaj pomagała następna dawka bakterii nitryfikacyjnych ale bez pożywki np. Prodibio Biodigest lub Seachem Stability i ruszało z kopyta dalej. Szkoda że tyle czekałeś z pytaniem. Jak czytam posty o startach wielokrotnie na taki -stop na NO2 napotykam.

Niepokoi mnie te NO3 -30 mg/l .

Albo masz kranówę z NO3 30 albo znacznie przedawkowałeś WA lub oprócz WA dałeś jeszcze jakąś inną pożywkę ( wyciśnięta gąbka z sosem, stara woda z zoologa) :D .

Start na WA w dawce amoniaku 1mg/l czyli 1 kropelka na 10l wody w baniaku zawsze daje na końcu przyrost NO3 tylko o 5 mg/l. to bardzo czysta technika startu a ty już masz 30 ???

Opublikowano
Czasami tak bywa i kilku kolegów miało identycznie.

Zazwyczaj pomagała następna dawka bakterii nitryfikacyjnych ale bez pożywki np. Prodibio Biodigest lub Seachem Stability i ruszało z kopyta dalej. Szkoda że tyle czekałeś z pytaniem. Jak czytam posty o startach wielokrotnie na taki -stop na NO2 napotykam.

Niepokoi mnie te NO3 -30 mg/l .

Albo masz kranówę z NO3 30 albo znacznie przedawkowałeś WA lub oprócz WA dałeś jeszcze jakąś inną pożywkę ( wyciśnięta gąbka z sosem, stara woda z zoologa) :D .

Start na WA w dawce amoniaku 1mg/l czyli 1 kropelka na 10l wody w baniaku zawsze daje na końcu przyrost NO3 tylko o 5 mg/l. to bardzo czysta technika startu a ty już masz 30 ???

WA dałem 0,8 ml. Coś chyba źle zrozumiałem :(. Kranówka NO3 ma 0. Wygląda na to że NO2 się zrobiło tyle , że jest cały czas poza skalą (test zoolek ma do 1,5). Może zrobić podmiankę tak z 30% ?

Nie dawałem nic poza WA.

Opublikowano

Nic wielkiego się nie stało ale się wyjaśniło skąd te wysokie NO3.

Podmień 50% wody ( w tej wodzie w baniaku nie ma bakterii nitryfikacyjnych - jest bezwartościowa) ale koniecznie daj najpierw uzdatniacz kranówy bo nie ma pewności czy nie ma w niej chloraminy lub ClO2. Taki uzdatniacz co neutralizuje chloraminę bo chlor to każdy neutralizuje.

Po podmiance daj ampułkę Prodibio Biodigest i wszystko ruszy z kopyta.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Nic wielkiego się nie stało ale się wyjaśniło skąd te wysokie NO3.

Podmień 50% wody ( w tej wodzie w baniaku nie ma bakterii nitryfikacyjnych - jest bezwartościowa) ale koniecznie daj najpierw uzdatniacz kranówy bo nie ma pewności czy nie ma w niej chloraminy lub ClO2. Taki uzdatniacz co neutralizuje chloraminę bo chlor to każdy neutralizuje.

Po podmiance daj ampułkę Prodibio Biodigest i wszystko ruszy z kopyta.

Dzięki, tak zrobię.

edit.

Woda podmieniona, bakterie dodane. NO2 - 1 (przedostatni na skali), NO3 ok 10.

Teraz pozostaje czekać.

Kiedy NO2 powinno zacząć spadać ??

Opublikowano

Woda podmieniona, bakterie dodane. NO2 - 1 (przedostatni na skali), NO3 ok 10.

Teraz pozostaje czekać.

Kiedy NO2 powinno zacząć spadać ??

Biologia nie da się z góry określić więc sądzę tylko że powinno zacząć spadać w przeciągu kilku dni.

Jeśli podmieniłeś 50% wody a NH4 od dawna 0 czyli już nie przybywało NO2 to wynika że miałeś go nie 1,5 a 2mg/l.

Nigdy nie miałem testu zooleka NO2 ale to chyba ten co ma na pierwszym kolorze 0 wszystko co jest poniżej 0,3 a drugi kolorek pokazuje dopiero wartość to 0,3 mg/l czy tak jest koledzy.? czy też pomyliłem z serą.

Jeśli ci do wtorku nie zacznie spadać podmień następne 50% wody - woda jest bezwartościowa tam nie ma bakterii nitryfikacyjnych.

Opublikowano

Zrobię jak radzisz. Poczekam do wtorku i ew znowu podmienię 50%. Test zooleka na skali ma: 0, 0.025, 0.05, 0.1 itd. Jeszcze raz bardzo dziękuję.

Edit:

Dzis rano NO2 - 0.2 także wygląda na to że już jest Ok.

Edit:

Rybki pływają. Jak na razie jest dobrze :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam po pewnym czasie :)

Rybki śmigają i wygląda na to , że czują się dobrze.

Mam pytanie dotyczące karmienia.

Mam OSI spirulina, NLS Cichlid formula, Dainichi veggie deluxe oraz Tropical Cichlid gran , Tropical Cichlid herbivore.

Jak proponujecie ustalić dietę rybką ?? Czy podawać im wszystkie czy np z Tropicala zrezygnować (kupiłem jak czekałem aż dotrą do mnie te lepsze) ?

Z góry dzięki za pomoc