Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  egon44 napisał(a):
Piasek najlepiej o gradacji od 0.8 do 1.2mm

Kurcze to trochę lipa. Na razie zostawię ten. Mam nadzieje ze nic się rybką

nie stanie.

Opublikowano
  ciupaq napisał(a):
Kurcze to trochę lipa. Na razie zostawię ten. Mam nadzieje ze nic się rybką

nie stanie.

Pyszczkom na pewno nic nie będzie ;),a piasek dlatego o takiej granulacji jak pisałem,ponieważ o mniejszej to mógłby ci latać po akwarium,dlatego wybierając piasek daj go do jakiegoś naczynia z wodą i poruszaj go ręką jesli zaraz opadnie na dno to jest ok jeśli długo będzie w wodzie pylił to spróbuj z innym

Opublikowano
  demasoni napisał(a):
Za 50-70 zł można kupić używane, zewnętrzne filtry kubełkowe ( np. Eheim ), które zasypane w całości żwirem koralowym wspomogą filtrację i utrzymają ph na optymalnym poziomie.

...nie każdy ma miejsce na dodatkowy kubełek. Ale grys koralowy też poleciłem jako bufor. Od lat daję sodę i też tak można. U mnie na 4 kosze dwa to grys koralowy i daję radę. Sodę dodaję co podmianę i tak jest mi po prostu najwygodniej.

Opublikowano

.....jeżeli nie masz jeszcze ryb a akwarium jest niedojrzałe to wg mnie warto jednak teraz zmienić ten piasek. Sam później dojdziesz do wniosku ,że jest zbyt duże "kurzenie " i będzie Cię to denerwować a zwłaszcza jak ryby dorosną i będą kopać i zamiast czystej klarownej wody będziesz miał mleko i wieczny film bakteryjny. Teraz też będzie Ci łatwiej Ci zrobić jak wtedy gdy będą ryby a będziesz miał spokój .

Opublikowano
  AndrzejWałb napisał(a):
...nie każdy ma miejsce na dodatkowy kubełek. Ale grys koralowy też poleciłem jako bufor. Od lat daję sodę i też tak można. U mnie na 4 kosze dwa to grys koralowy i daję radę. Sodę dodaję co podmianę i tak jest mi po prostu najwygodniej.

Andrzeju - poleciłeś grys jako bufor i dlatego Cię zacytowałem.

Swój pomył podsunąłem jako rozwiązanie alternatywne - do przemyślenia - dla ciupaq.

Uważam, że w miarę możliwości powinniśmy wybierać rozwiązania naturalne, chemię zostawiając na sam koniec.

Oczywiście wyboru ostatecznego dokonuje sam użytkownik, ale dzięki nam ma ten wybór.

Co do gradacji żwiru: używam 0,4-0,8.

Woda jest klarowna, filmu bakteryjnego - brak, ryby bardzo zadowolone ( szczególnie kopacze ) mogąc spokojnie czyścić pysk i skrzela.

Opublikowano
  demasoni napisał(a):
Uważam, że w miarę możliwości powinniśmy wybierać rozwiązania naturalne, chemię zostawiając na sam koniec.

Oczywiście wyboru ostatecznego dokonuje sam użytkownik, ale dzięki nam ma ten wybór.

...zgadzam się z Tobą. Sam generalnie jestem przeciwnikiem ingerowania chemią w nasze akwaria i wolę walczyć z przyczyną jak ze skutkami . Ale w przypadku sody to jest takie moje małe odstępstwo od tej zasady:)

-- dołączony post:

demasoni napisał(a):
Co do gradacji żwiru: używam 0,4-0,8.

Woda jest klarowna, filmu bakteryjnego - brak, ryby bardzo zadowolone ( szczególnie kopacze ) mogąc spokojnie czyścić pysk i skrzela.

...tu mam akurat odwrotne doświadczenie:) Ale to jest pewnie podyktowane rodzajem piasku. Bo tak naprawdę pisząc o "kurzu" przy tej gradacji powinno się zaznaczyć ,że dotyczy to piasku Kreisel . Ta sama gradacja ale przy piasku rzecznym nie powoduje już takiego kurzenia ( to takie moje spostrzeżenia). W każdym bądź razie taka gradacja może " kurzyć" ale jak się okazuje nie zawsze:)