Skocz do zawartości

Krasnorosty. Czy mogą stwożyć problem?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wczoraj zauwazyłe w akwa tylko na tle wew. takie jakby maleńkie niteczki, meszek koloru ciemnjo brązowego. Z tego co wyczytałem to chyba krasnorosty. na forum jest o tym mało ale z tego co wyczytałem nikt nie pisze że te glony stważają problemy. Ale chcę się upewnić czy one mogą rosnąć, czy nie powinno ich być w akwarium?

Opublikowano

Obecnosc glonow w akwa to rzecz gustu oraz .... oswietlenia i wody.

W akwariach z pyszczakami glony po prostu sa. Nie majac prawie konkurencji pokarmowej (brak roslin lub niewielka ich ilosc) zajmuja miejsce roslin w akwa i chcac niechcac staja sie naszym towarzyszem akwarystycznej niedoli.

Jedni je toleruja w akwa drudzy nie.

W moich akwariach mam glony. Ze wzgladow estetycznych jak i praktycznych. Glony porastaja tla wewnetrze i skalki nadajac akwa naturalnego kolorytu. Kolyszace sie 'łąki' krasnorostow to naprawde piekny widok i swiatne miejsce podchowu malych pyszczakow.

Obecnosc nadmiernej ilosci glonow moze swiadczyc o zaburzeniach stanu chmicznego wody lub klopoty z oswietleniem - ale z drugiej strony redukuja zwiazki azotowe powstajacy z odchodow rybek czy resztek pokarmu.

Moim zdaniem - glony w akwa nikomu nie zaszkodzily - a chemia stosowana do ich zwalczania prawdopodbnie tak.

Jesli je zaakceptujesz w swoim akwa - mozesz spac spokojnie :)

Opublikowano

Witaj

Z twojego opisu sugerowałbym raczej obecność okrzemek niż krasnorostów.

Jeśli to okrzemki to same znikną (u jednego po dwóch tygodniach, u drugiego po pół roku ) :).

Jeśli to natomiast są krasnorosty to zgadzam sie z leerim...albo sie polubicie( ty i krasnorosty, bo ryby lubią je z powodów opisanych przez lerriego) albo będziesz je zwalczał będąc z góry skazanym raczej na upokorzenie :wink: niż na spektakularny sukces.

ps

nie wspominam już o naprawdę ładnym widoku falujących właśnie krasnorostów lub zielenic...i uwijającym sie wśród nich narybku

Opublikowano

mnie one nie przeszkadają. Poza tym nie mam ich zmów takom ogromnom ilośc. dziękuje nie muszę się przynajmniej martwić. A pozab tym i tak co 2 tyg myje tło wew