Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem dziś sąsiad mnie zawołał żeby sie pohwalic swoim akwa kture założył 3 dni temu , zachodze do niego i moim oczom ukazał sie widok nie za ciekawy w 60 l miedzy 4 welonkami i dwoma mieczykami pływa sobie Pyszczak Maingano taki ze 4 do 5cm na oko !!!! jak sie zapytałem go kto mu tą rybke doradził to odpowiedział że kupił bo sie dziecią podobała, i co tu teraz zrobić boje sie że zdechnie a jak jakimś cudem przerzyje to te welonki będą miały przesr.. doradziłem mu żeby oddał do sklepu ale niechce tego zrobić powiedział że mi morze oddać i co zrobić ?? moje akwa też świerzo zalane ma dopiero 5 dni co prawda No2 - 0 a NO-3 między 5 a 10 to i tak mam opory pozatym ja mam zamówioną obsade ( narybek taki1,5 cm do 2 cm) i co ja mam zrobić? co radzicie w takiej sytuacji ??

• Dziękuję 1
Opublikowano

....namów sąsiada jednak na oddanie tych rybek bo te 60 litrów jest ( będzie) zbyt małe nawet dla 4 weolnek. Niech kupi dzieciom jakieś inne małe i mało wymagające rybki a sprawi im tym przyjemność jednocześnie być może oszczędzając przykrych dla dzieci wrażeń. .. Welonki pewnie przetrwają... Ale warto aby sąsiad najpierw dużo sobie poczytał o tym hobby a potem dokonywał świadomych wyborów czym sprawi dzieciom i sobie wiele miłych wrażeń:) Inaczej zapał minie i nic z tego nie wyjdzie:)

• Dziękuję 1
Opublikowano
moje akwa też świerzo zalane ma dopiero 5 dni co prawda No2 - 0 a NO-3 między 5 a 10 to i tak mam opory

Właśnie dlatego, że masz świeżo zalane, masz takie parametry, cykl nawet u Ciebie nie ruszył ;) tak jak koledzy napisali wyżej, uświadom sąsiada, że krzywdzi te zwierzęta, niech odda wszystko, co ma i kupi kilka rybek, które mogą być w takim litrażu, musisz działać! ;)

Opublikowano

Przygarnoł bym tego Maingano ale on wcale nie będzie pasował do mojej obsady Pyszczak Saulosi, pyszczaki Yellow i Pyszczak auratus zwłaszcza tylko 1 osobnik. Albo moge zrobic inaczej wezmę go i wpuszcze do mojego akwa niech se pływa napewno bedzie miał lepsze warunki , a w miedzy czasie zdecyduje co z nim zrobić tylko boje sie skoków parametrów w moim akwa bo raczej krzywdy 2 cm narybkowi nie zrobi jeśli wczesniej go nie oddam a z sąsiadem pogadam i załatwie mu z 10 głupików napewno będą ładniejsze od welonek i litraż jego akwa wmiare będzie co sądzicie o takim rozwiązaniu ??

Edit: a pozatym leje do akwa co 24 h Seachem Stability więc skoki parametrów nie powinny byc jakieś drastyczne czy sie myle bo z tym specyfikiem mam dopiero pierwszy raz doczynienie

Opublikowano

Gdzieś na forum był opis Yellow że jego układ trawienny jest przystosowany do jedzenia typowo mięsnego. Poparty wynikami badań naukowych. W takim razie różnica w karmieniu Auratusa i Yellow jest spora. Oba gatunki przeżyją na pokarmie jaki im zastosujemy ale czy będą dobrze wyglądały i czy jakieś chorubsko im się nie przyplącze?