Skocz do zawartości

Akwarium 100x50x50 filtr HW-302 , AquaEl Circulator 1500

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Generalnie gąbkę z mechanika powinieneś czyścić co tydzień przy okazji podmianek... ;) wystarczy jak będziesz robił to pod kranem. Natomiast jeśli chodzi o kubeł, to ja swoje czyszczę co około 3-4 miesiące, płuczę wszystkie kosze na raz, ale robię to w wodzie z akwarium (woda leci do wanny i w niej dokonuję czyszczenia. Upierdliwe bo potem wanna do mycia, ale innej opcji chyba nie ma)

• Dziękuję 1
Opublikowano
Co ile byście polecili płukać filtr HW-302? I w jaki sposób? U mnie działa od lipca, obserwując wylot można zauważyć, że przepływ się zmniejszył, ale na razie go nie otwieram. Filtr zasypany jest w całości ceramiką. Czy już go płukać, czy jeszcze się wstrzymać? I czy płukać wszystkie kosze, czy jeden z nich zostawić? Dodam, że NO2 jest na poziomie 0, a NO3 tak pomiędzy 10 a 20, ale raczej bliżej 20.

Drugie moje pytanie dotyczy drugiego filtra, AquaEl Circulator 1500. Zastosowałem gąbkę z bardzo drobnymi oczkami, zauważyłem że dość szybko się zapycha, a większe cząstki nie zawsze dobrze się trzymają jej powierzchni. Może lepsze byłoby użycie gąbki z większymi oczkami?

Ja czyszczę filtry kubełkowe w baniakach jak spada mi przepływ czyli co około 5/6 miesięcy,płuczę wszystkie koszyki ze złożem w wodzie z podmianki(nie płucz pod kranówą bo zabiłbyś bakterie które na tych złożach są osadzone)... Ceramikę mam w jednym koszu na samym dole,gąbki mam w środkowym koszu i górnym+watolina którą zawsze przy czyszczeniu wymieniam na nową,oczywiście watolinę można wypłukać i dać do ponownego użytku,ale nie jest droga więc zawsze wymieniam ją na nową )...Na rurce ssącej wodę do kubełka mam dodatkowo gąbkę służącą jako prefiltr...

Co do filtra wewnętrznego(mechanika) to gąbkę z niego zawsze czyszczę przy cotygodniowej podmiance wody,choć nawet nie jest zapchana zbytnio zanieczyszczeniami...Jeśli tez czyścisz ją co tydzień i uważasz że zapycha się szybko,to wymień gąbkę na nową z większymi oczkami ale taką żeby miała rowki w które te zanieczyszczenia wpadają jak np ta https://zwierzowisko.pl/product_images/0000/3539/1758-aqua-zoo-wklad-gabka-prostokatna-duza-do-filtra-wewnetrznego.jpg .....Zresztą zobaczysz jak to będzie po jej wymianie,ewentualnie zamienisz na tą używaną... ;)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dzięki za rady. :)

Gąbkę z mechanika czyszczę co tydzień. Moja jest chyba nawet taka sama jak ta w linku, który wkleił Egon44. Spróbuję zatem coś z większymi oczkami.

Co do kubła to zrobię tak jak piszecie. Akurat będzie trochę czasu w przerwie świąteczno-noworocznej to się zrobi małe porządki. :)