Skocz do zawartości

Ctenopharynx nitidus - niedoceniony kameleon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może jakby poszukać to i czwarta by się znalazła nazwa ;). Edek jest jednak konsekwentny i od BTN ta ryba u niego to Ctenopharynx.

Opublikowano

Harisimi - patrz w ten link w którym "mężczyzna" buduje kopce :) tam jest nawet Cyrtocara :)

Na prawdę podziwiam Was, że Wy tyle lat w tym bajzlu się odnajdujecie.

Jako biolog, pierwszy raz się spotykam z takim miszmaszem. Zawsze była nazwa łacińska i koniec, a w Malawi jest wolna amerykanka :)

Niektórzy pamiętają moje odkrycie, że O. tetrastigma to co innego niż T. intermedius :)

Każdy nazywa sobie jak chce. A w cenniku TM to już w ogóle rożne różnistości, ale to było już w innym wątku.

Prawdziwa tajemnicza ryba! Musze ją mieć. Obok T. intermedius, O. tetrastigma, Placidichromis sp. "Jalo Reef" i D. strigatus, C. nitidus musi być :)

Baza danych musi być! żeby to ogarnąć raz i dobrze... i będzie! :)

Mam nadzieję, że ktoś inny także zapragnie tego cudaka. Jak tylko ja się na niego zdecuduję, to w razie problemów będę potrzebował pomocy

Opublikowano

Misz masz nazewniczy powstaje ze względu na zbyt wąska grupę osób badających ogromne jezioro z ogromnymi ilościami gatunków. Nazwy nadawane są doraźnie, później weryfikowane tez doraźnie a czasem się uda jakiemuś naukowcowi rybę "rozgrzebać" i opisać. Tych opisanych jest relatywnie mało. Może jak Edek troszkę przesiądzie na czterech literach czytaj przestanie się nosić od jeziora do jeziora ☺ . To coś tam posprząta ... o ile pozostali też znajdą czas. Pomimo tego, że sam nie miałem okazji być w Malawi to już zdążyłem na własne oczy widzieć rybę, której fachowcy współpracujący z Cichlidenstadl nie byli w stanie sklasyfikować. Miałem też gatunek o którego sklasyfikowanie nie pokusił się sam Edek i z rozbrajającą szczerością wyznał, że nie zna tej ryby ☺. Nam maluczkim wypada się więc na czymś oprzeć. Decyzja może być tylko jedna. Opieramy się na Edku i jesteśmy konsekwentni. Inni wiarygodni autorzy Spreinat, Tawil czy Schraml nie mają ułamka tego co daje nam Edek.

-- dołączony post:

Mam nadzieję, że ktoś inny także zapragnie tego cudaka. Jak tylko ja się na niego zdecuduję, to w razie problemów będę potrzebował pomocy

Ja już go pragnę ;-) . Jednak nigdy nie będziemy mieli wszystkiego. Dlatego każdy pionier jest na wagę złota ☺.
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Drugą sprawą jest już marketing. Nie dość, że nazewnictwo cały czas się zmienia to jeszcze hodowcy dolewają oliwy do ognia i tworzą sami nazewnictwo opierając się na barwie czy pochodzeniu danej ryby. Do łacińskich nazw doklejane są następne, które z czasem wypierają część nazewnictwa łacińskiego i powstaje burdel na kółkach :)

• Dziękuję 1