Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja skupię się na pomocy koledze a nie na dywagacjach o centymetrach ryb, litrach wody i kiryskach.

Ryby padają i trzeba je ratować.

Proponuję absolutną szarlatanerię i magię w wykonaniu firm Kordon i Seachem.

Michał i wszyscy inni którzy wpuszczą ryby do baniaka bez biologii mają dwa zasadnicze problemy:

1/ Jak usuwać na bieżąco NH3 i NO2 które zabija ryby na ich oczach i w tej chwili gdy nie ma jeszcze bakterii nitryfikacyjnych. Jak wiemy podmiany wody pomagają ale takie po 50% codziennie więc nie mam pewności czy ryby padają od amoniaku i azotynów czy od szoku ze skoków wody. Zapewne taki duet je zabija.

Szarlatani z Kordona chyba jednak wiedzą jaką my w Polsce mamy kranówę i nie douczonych początkujących akwarystów.

Sam nie próbowałem bo nie musiałem nigdy ale zamiast tych podmian i patrzenia na cierpienia umierających ryb proponuję zastosować to

https://www.akwarystyczny24.pl/kordon-amquel-plus-118ml-p-4916.html

Proszę uważnie przeczytać jak działa i co usuwa i jak szybko, a czego nie niszczy.

Nie są to kolejne cudowne bakterie startowe w godzinę dojrzewające baniaczki ale magiczne kropelki na niemanie problemu zabijania ryb w surowym baniaku.

Może wyszła ze mnie moja małomiasteczkowość ale nie pomyślałem o absorberach jako działaniu doraźnym. Po prostu u mnie na półce w akwarystyku bywa to albo wcale albo przypadkiem. Zanim dojedzie coś zakupione w internecie to bez metod które wskazałem zapewne pozbierałbym resztę obsady. Włożenie do filtra np. purigenu mogło by pomóc jeśli działa zgodnie z opisem ale to już lepiej wie ten kto testował a więc nasze "kółko chemiczne" ; - ). W większym sklepie i w większym mieście zapewne można to kupić na miejscu.
Opublikowano
ale nie pomyślałem o absorberach jako działaniu doraźnym. Po prostu u mnie na półce w akwarystyku bywa to albo wcale albo przypadkiem. Zanim dojedzie coś zakupione w internecie to bez metod które wskazałem zapewne pozbierałbym resztę obsady. Włożenie do filtra np. purigenu mogło by pomóc jeśli działa zgodnie z opisem .

Najczęściej poszukujemy ratunku w najbliższym zoologu i tu błąd.

W takiej gardłowej sytuacji i przy preparatach Kordona nie idziemy do sklepu, pierwsze co robimy to telefon do Pani Pauliny w akwarystyczny24 z prośbą o ratunkową wysyłkę - masz Pocztex za 10 zł ale i kurier DPD za 17zł. Na pewno na drugi dzień trzymasz te szarlatańskie kropelki w ręku. Chyba różnica 7 zł w tej sytuacji uzasadniona.

Jak pójdziesz do sklepu i się na dodatek słabo znasz to ci sprzedadzą to co zawsze - enzymy dla bakterii nitryfikacyjnych - czyli maść na szczury.

Ten Kordon Amquel Plus to szarlatański uzdatniacz kranówy więc każdy kto robi podmianki bez węgla aktywnego powinien to mieć a kto zaczyna z nowym akwarium - tym bardziej.

Od wszystkich innych różni go wielokierunkowość działania , bo nie tylko uzdatnia wodę w sekundy ale w minuty neutralizuje zabójcze działanie NH3 NO2 i z rozpędu NO3.

Nie jest to więc adsorber typu Purigen ale tanie magiczne kropelki na przeżycie ryb w baniaku bez biologii. Co dziwniejsze nie przeszkadza w jej powstawaniu.

Co do adsorberów to w grę wchodzi tylko Purigen bo on adsorbuje NO2 ( nie wiem jak z NH3) ale z tempa w jakim rosną w surowym akwarium te dwa zabójcze związki czyli amoniak i azotyny to trzeba by pewno 1000ml Purigenu wsadzić a to chora kasa się robi.

Taniej więc kurierem Kordon Amquel Plus za 18 + 17 zeta.:D

To że za chwilę trafi się następny delikwent bez biologii z tabunem ryb w szkiełku jestem pewien mimo setek już postów w tej materii. Jeśli nie sprawdzimy tych technik voodoo z wbijaniem szpilek w fotkę amoniaku to się nie dowiemy czy skuteczny.:D

Opublikowano

Nie mam aż takich bliskich kontaktów z akwarystyczny24 i choć bez wątpienia są najszybsi te 24 to zazwyczaj 48 a pod koniec tygodnia 72. Zapewne to kurierzy ale tak jak napisałem absorber to bardzo dobra droga.