Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie. Czy jest możliwe aby w moim dojrzałym akwarium poziom PO4 wynosił <0,02?

Zaznaczę, że nigdy nie używałem preparatów do jego zbijania. Kupiłem wczoraj "atrament", dzisiaj po czyszczeniu chciałem go zastosować a tu zdziwienie bo w teście JBL taki wynik. Pomiary wykonałem dwa razy a woda w buteleczce kryształowa.

Znowu miałem "szczęście" i trafiłem na trefny test?

Opublikowano
Mam pytanie. Czy jest możliwe aby w moim dojrzałym akwarium poziom PO4 wynosił <0,02?

Kupiłem wczoraj "atrament", dzisiaj po czyszczeniu chciałem go zastosować a tu zdziwienie bo w teście JBL taki wynik. Pomiary wykonałem dwa razy a woda w buteleczce kryształowa.

Znowu miałem "szczęście" i trafiłem na trefny test?

Raczej atrament kupujemy dopiero po sprawdzeniu testem PO4 że w ogóle będzie potrzebny, a nie odwrotnie bo może się okazać zbędnym wydatkiem - szkoda kasy.

Test JBL PO4 raczej dobry ale jak podał kolega aarset zaniża i to bardzo prawdziwy poziom fosforanu PO4.

Przypomnę że wynik kropelkami 0,5 mg/l sprawdzony spektrometrem HI713 dał 1,4 mg/l czyli zaniżenie wyników 3- krotne.

Ja osiągałem pomiary JBLem że test nie był kryształowy ale pozostawał żółty więc niby wynik ujemny?? a nurzańce wtedy najbardziej rosły a NGBC działało na "ujemnym fosforze" - bzdury wychodzą.

Trzeba też pamiętać że test mierzy tylko PO4 a w baniaku jest jeszcze wiele innych związków fosforu jak np P2O5 i inne które składają się na tzn Fosfór Całkowity i ten wykorzystuje biologia bakteryjna oraz rośliny.

Wynik PO4 -0 wcale nie znaczy że w akwarium nie ma fosforu.

Opublikowano

Kupowałem w sklepie kilka rzeczy to za jedną przesyłką i "atrament". Przyda się chociaż do zbicia krzemianów ;)

Test sprawny, bo dzisiaj poszedłem z plastikową butelką do zoologa po trochę wody na jego sprawdzenie. Miła pani nalała mi wody z najbrudniejszego akwa. W domu szybki test i wynik poza skalą. A w moim bez zmian. Widocznie systematyczne odmulanie i nie przekarmianie rybek robi swoje. Za to krzemianów na pewno w bród, bo chociaż dolewki robię tylko tyle ile odparuje, to zawsze po tym zabiegu wyskakują brązowe placki. :sad:

Czas też chyba pomyśleć o dołożeniu TMBT w kaseciak.