Skocz do zawartości

Przeprowadzka z 240 do 920

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się mocno jak zorganizować przeprowadzkę.

Nie wiem czy podejść to tematu jak do całkowicie nowego startu, czy uda mi się sprawę przyspieszyć, przerzucając wszystko ze starego zbiornika. Mam tam dojrzały kubeł, 25kg piachu i 200 litrów wody z dosć wysokim NO3. Zastanawiam się, czy nie udałoby mi się zrobić tzw przeprowadzki błyskawicznej.

Obsada będzie ta sama, filtracja - powiedzmy - kubeł i piach zmieszany stary z nowym, woda też ta sama tylko rozcieńczona 1:5.

Nowy filtr narurowiec wystartuję równolegle.

Co myślicie? Ktoś to ćwiczył?

Opublikowano

Wg mnie dałoby radę ale nie nalewaj wody do pełna.

Przelej wodę ze starego baniaka i dodawaj powiedzmy 100 litrów dziennie świeżej.

Do tego dodaj bakterie Biodigest Prodibio (ampułkę dziennie) i będzie hulało bez problemu.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Jak tak ćwiczyłem temat dwukrotnie. Raz przy przesiadce z 200l do 430l i teraz z 500l do 1140l ;-) . Spokojnie nic się nie stanie, jedynie trza przez pierwszy tydzień obserwować czy nie nastąpi skok nh3/4 czy no2 ( mało prawdopodobne no al różnie to może być ;-) ).No i nie karmię ryb od kilku dni , niech sie wsio poukłada ( biologia).

Wsio przerzucałem w ciągu jednego dnia ( kilku godzin).

Opublikowano
Zastanawiam się mocno jak zorganizować przeprowadzkę.

Jam ci ostatnio ćwiczył odzyskiwanie tylko z piasku biologię po 4 miesiącach uśpienia baniaka - no może wielkie słowo - baniaczka.

Wyszło niezwykle ciekawie.

Moja rada jest taka.

1/ Zbierz do naczynia ze starą wodą warstwę 1 cm piasku ze starego baniaka.

2/ W nowym na podkładkach ułóż kamole i wsyp nowy piasek, jak ocenisz że wystrój jest OK wsyp równomiernie ten piasek z naczynia na wierzch- nie mieszaj piasku zrobisz to póżniej albo ryby za ciebie to same zrobią. Wlej starą wodę choć z tego co wyczytałem w necie istnieje opinia że w wodzie to bakterii nitryfikacyjnych jak na lekarstwo - podobno tylko pojedyńcze procenty z całej ilości w systemie. A swoją drogą jak to piszę wpadł mi do głowy pomysł - jak mogę to sprawdzić.

3/ Przełóż stary kubeł i uruchom bez czyszczenia go - tak jak pracował w starym baniaku.

4/ Dolej na full nowej wody ale koniecznie przez węgiel albo uprzednio dodając uzdatniacza kranówy - z zabezpieczeniem śpi się spokojnie.

Ustaw parametry wody w nowym włącz narurowca i przekładaj ryby.

Przeniosłeś w ten sposób dokładnie całą biologię ze starego więc jak dasz na wszelki wypadek jak radzi kunta Prodibio Biodigest lub Seachem Stability ( tylko bakterie nitryfikacyjne bez pożywki) to nawet wahnięcia nie zauważysz.

Pomyśl nad rozwiązaniem problemu NO3 w nowym bo co prawda o wiele więcej wody ale i tu można doprowadzić azotany do niedopuszczalnych poziomów.

Opublikowano

Jeżeli przeniesiesz ryby dodasz 200 l wody ze starego zbiornika i 200 l wody świeżej, ryby to odczują, parametry zmienią się znacznie. Mimo że te ryby są wytrzymałe ja dolewałem dziennie po 100 litrów jak doradzał kunta, sposób powolny ale pewny. Są gatunki które źle znoszą podmianę 50% wody, zakładam że filtr użyjesz ze starego zbiornika.

powodzenia;)

Opublikowano

Super. Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Tak miałem nadzieję, że się da ;)

W nowym zbiorniku mam zaplanowaną automatyczną podmianę wody, więc mam nadzieję problemu z azotanami się pozbyć.

Doprowadzenie wody mam przez 2 korpusy narurowe po drodze: wkład 5 mikro i węgiel.

-- dołączony post:

... A swoją drogą jak to piszę wpadł mi do głowy pomysł - jak mogę to sprawdzić....

Chyba się domyślam - woda amoniakalna? ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przeprowadzka zakończona. Redy zwiedzają póki co i mają się super. Pozostaje monitorować parametry wody. Po jakim czasie mogę spróbować odłączyć stary kubeł, jeśli parametry wody będą OK? Kiedy narurowiec powinien przejąć w pełni funkcje biologa?

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk