Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim !

nazywam się Maciek i jestem z Katowic :P to tak w roli wstępu.

NIESTETY mój baniak to tylko 112l :(

filtr: Aquael Circulator 500

oświetlenie: 2x T8 18W 6500K

Podłoże: Brak :) (docelowo piasek kwarcowy... wiem, wiem będzie brudno ale spróbuje)

Gruz: Kora gnejsowa - dużo

Na tą chwilę pozbyłem się mojego BW i powoli się przymierzam do paszczaków. Trochę martwi mnie rozmiar mojego baniaka (praktycznie brak wyboru gatunku, podgatunku?) i od razu pytanko mam czy jak dam haremik P.saulosi np. 1 + 4 to nie będzie trochę pusto ?

Jak coś wyczaruje to dorzucę jakieś foty.

Mam ambitny plan zrobić oświetlenie Led + sterownik symulujący świt i zachód, marzenie to pomiar podstawowych czynników :).

Opublikowano

Witaj na forum, zwiedzaj, czytaj i pytaj ;) Jak napisał Eljot, nie będziesz miał pusto, zastanawia mnie filtracja, masz tylko tego aqauela, czy nie dopisałeś filtra biologicznego?

Opublikowano
...

NIESTETY mój baniak to tylko 112l :(

Jakie NIESTETY ...?

Najważniejsze, że zaczynasz i masz plana ...

Ja zaczynałem od 5 litrowego słoika po ogórkach i cieszyłem się z niego jak " głupi z bateryjki".

Po kilkunastu latach mam tyle wody w akwariach, co średniej wielkości zatoczce w jeziorze Malawi ( taki mały żarcik ).

Ruszaj ostro z kopyta i baw się dobrze.

Stado Saulosi pozwoli Ci - od strony praktycznej - poznać zwyczaje pyszczaków.

Viva Mbuna.

Opublikowano
zastanawia mnie filtracja, masz tylko tego aqauela, czy nie dopisałeś filtra biologicznego?

No właśnie co do filtracji to mi wystarczało miałem niewiele ryb i było ok, teraz się zastanawiam... ? Co prawda mam w domu jeszcze tetre ex1200 ale to za silne bydle jak na 112l.

A co do samych ryb to P.saulosi to jak się wydaje bardzo popularny gatunek i jak się naczytałem to najlepiej zacząć większą ilością aby dobrał się harem, ale giełda świeci pustkami... ? Nikt nie oddaje/sprzedaje rybek tu ?

Opublikowano

Rzeczywiście ta tetra jest duża, ale nadfiltracja to nic złego... ;) jeśli chodzi o przepływ l/h to się nie przejmuj, swoją drogą tego aquaela to nawet dałbym 1000 zamiast 500, te ryby naprawdę lubią jak woda jest w ruchu, zasypuj kubeł żwirem koralowym albo ceramiką i podłączaj pod akwa, będzie idealnie. Jesteś z Katowic, w Trzebini masz hodowlę Malawian, nawet nie myśl o rybach z zoologa, czy giełdy, podjedź tam i sam wybierz ryby, u nas na giełdzie forumowej raczej przestój.

Opublikowano
Rzeczywiście ta tetra jest duża, ale nadfiltracja to nic złego... ;) jeśli chodzi o przepływ l/h to się nie przejmuj, swoją drogą tego aquaela to nawet dałbym 1000 zamiast 500, te ryby naprawdę lubią jak woda jest w ruchu, zasypuj kubeł żwirem koralowym albo ceramiką i podłączaj pod akwa, będzie idealnie

Zgodze się, że nadfiltracja to nic złego ale taki kubeł to prawie 20W a chodzi non stop więc jak na mój gust troche szkoda kasy.. ;/