Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałem być patriotą, a zostałem idiotą. :D Napisałem tak bo koniecznie chciałem kupić polski produkt do mojego akwarium. Kupiłem więc filtr wew. AquaEl 1000UV. I co? Początkowo było spoko, lecz po pierwszym czyszczeniu głowicy (wyjąłem i wyczyściłem wtedy wirnik, wkładając go z powrotem-jak się wydaje-tak jak był przedtem), przestało dzialać bąbelkowanie. Kombinuję już jakiś czas co tydzień przy podmianie i nic. Może ktoś potrafi mi pomóc? I jeszcze jedno do tej pory żadnego zakwitu nie miałem, więc obstawałem przy zdaniu, że deklarowane przez producenta diody UV-C !! działają świetnie. O trzech tygodni w wodzie pływa coś jakby dym. Może te małe dranie palą jakieś malborasy w kryjówkach? Tylko kto im je przemyca? Tak poważnie to podejrzewałem zeolit włożony do tego filtra dokładnie trzy tygodnie temu-wyjęty i dalej to samo. W zewnętrznym, w ostatnim koszyku mam żwir koralowy i to może on tak zapyla? Tylko czemu dopiero teraz miałby zacząć, skoro przez dwa miesiące tego nie robił. Trochę odbiegłem od tematyki, ale może za jednym zamachem da się sprawę załatwić. W sobotę podmiana, więc mogę ingerować w biotopek. Proszę o pomoc. Slavo

Opublikowano

Ja mam AquaEl Unifilter 750 + UV i jestem w 200% zadowolony, ładnie zbiera cicho chodzi. W poprzednim akwa tez miałem aquaela i działał bezawaeyjnie przez 5 lat (dalej jest sprawny ale leży w szafce)

Opublikowano

No więc ja jakiś miesiąc temu odchodziłem od zmysłów z tego samego powodu. Też mam Aquaela 1000UV i na razie jestem zadowolony. NIemniej problem z bąbelkami też miałem. Szukałem po forach info o tym filtrze i się niewiele dowiedziałem. Zadzwoniłem więc do producenta i zapytałem w serwisie. U mnie pomogło odwrócenie dyszy wylotowej z filtra, do której dochodzi wężyk od napowietrzania. Okazuje się, że węższą stroną ta końcówka łączy się z filtrem, a zewn. wychodzi w kierunku wody/akwa. Ja po czyszczeniu filtra właśnie ten element zupełnie nieświadomie obróciłem i miałem problem. Zero napowietrzania, przy regulowaniu zaworkiem lała mi się woda. Myślałem, że szału dostanę.

Ogólnie filtr ten nie jest chyba zły. U mnie woda jest klarowna nawet po tym jak karmię jakimś brudzącym pokarmem, typu własnej roboty malawi-mix. Zakwitu nigdy nie miałem, okrzemki są, zielenic brak :(

Spróbuj więc obrócić końcówkę filtra. Aha. I co zauważyłem, to niestety filtr ten nie działa przy większym zanużeniu, znaczy napowietrzanie działa słabo, także lepiej zawisić go jednak przy powierzchni.

Pozdrawiam i daj znać czy to pomogło.

Opublikowano

Dzięki wielkie. Pomogło. Aż mi wstyd, że tak banalnie ja stary dałem się podejść. A może jednak nie jestem taki stary? To pocieszające.

Opublikowano
Dzięki wielkie. Pomogło. Aż mi wstyd, że tak banalnie ja stary dałem się podejść. A może jednak nie jestem taki stary? To pocieszające.

Hehe, Slavo witaj w Klubie ;) Wyobraź sobie jak ja się czułem, kiedy cały nabuzowany dzwonię do producenta gotowy go zlinczować, że po paru dniach działania filtr już nie działa jak należy, a on mi mówi, żebym spróbował odwrócić końcówkę... Powiedziałem nieprzekonany 'dobra, spróbuję' i... już tam więcej nie zadzwoniłem ze wstydu (nawet nie dzwoniłem by podziękować za radę ;) )

Problem w tym, że to nie Ty czy ja daliśmy się podejść, tylko, że instrukcja jest dupnie napisana i nie jest to odpowiednio wyraźnie zaznaczone, w którą stronę ta końcówka ma wychodzić. Ot i cała historia. (A jak ktoś twierdzi, że instrukcja w tym wypadku jest jasna i przejrzysta to... niech zachowa to dla siebie i nie pogarsza mojego i Slav'a samopoczucia ;) )

Pozdrawiam