Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałem być patriotą, a zostałem idiotą. :D Napisałem tak bo koniecznie chciałem kupić polski produkt do mojego akwarium. Kupiłem więc filtr wew. AquaEl 1000UV. I co? Początkowo było spoko, lecz po pierwszym czyszczeniu głowicy (wyjąłem i wyczyściłem wtedy wirnik, wkładając go z powrotem-jak się wydaje-tak jak był przedtem), przestało dzialać bąbelkowanie. Kombinuję już jakiś czas co tydzień przy podmianie i nic. Może ktoś potrafi mi pomóc? I jeszcze jedno do tej pory żadnego zakwitu nie miałem, więc obstawałem przy zdaniu, że deklarowane przez producenta diody UV-C !! działają świetnie. O trzech tygodni w wodzie pływa coś jakby dym. Może te małe dranie palą jakieś malborasy w kryjówkach? Tylko kto im je przemyca? Tak poważnie to podejrzewałem zeolit włożony do tego filtra dokładnie trzy tygodnie temu-wyjęty i dalej to samo. W zewnętrznym, w ostatnim koszyku mam żwir koralowy i to może on tak zapyla? Tylko czemu dopiero teraz miałby zacząć, skoro przez dwa miesiące tego nie robił. Trochę odbiegłem od tematyki, ale może za jednym zamachem da się sprawę załatwić. W sobotę podmiana, więc mogę ingerować w biotopek. Proszę o pomoc. Slavo

Opublikowano

Ja mam AquaEl Unifilter 750 + UV i jestem w 200% zadowolony, ładnie zbiera cicho chodzi. W poprzednim akwa tez miałem aquaela i działał bezawaeyjnie przez 5 lat (dalej jest sprawny ale leży w szafce)

Opublikowano

No więc ja jakiś miesiąc temu odchodziłem od zmysłów z tego samego powodu. Też mam Aquaela 1000UV i na razie jestem zadowolony. NIemniej problem z bąbelkami też miałem. Szukałem po forach info o tym filtrze i się niewiele dowiedziałem. Zadzwoniłem więc do producenta i zapytałem w serwisie. U mnie pomogło odwrócenie dyszy wylotowej z filtra, do której dochodzi wężyk od napowietrzania. Okazuje się, że węższą stroną ta końcówka łączy się z filtrem, a zewn. wychodzi w kierunku wody/akwa. Ja po czyszczeniu filtra właśnie ten element zupełnie nieświadomie obróciłem i miałem problem. Zero napowietrzania, przy regulowaniu zaworkiem lała mi się woda. Myślałem, że szału dostanę.

Ogólnie filtr ten nie jest chyba zły. U mnie woda jest klarowna nawet po tym jak karmię jakimś brudzącym pokarmem, typu własnej roboty malawi-mix. Zakwitu nigdy nie miałem, okrzemki są, zielenic brak :(

Spróbuj więc obrócić końcówkę filtra. Aha. I co zauważyłem, to niestety filtr ten nie działa przy większym zanużeniu, znaczy napowietrzanie działa słabo, także lepiej zawisić go jednak przy powierzchni.

Pozdrawiam i daj znać czy to pomogło.

Opublikowano

Dzięki wielkie. Pomogło. Aż mi wstyd, że tak banalnie ja stary dałem się podejść. A może jednak nie jestem taki stary? To pocieszające.

Opublikowano
Dzięki wielkie. Pomogło. Aż mi wstyd, że tak banalnie ja stary dałem się podejść. A może jednak nie jestem taki stary? To pocieszające.

Hehe, Slavo witaj w Klubie ;) Wyobraź sobie jak ja się czułem, kiedy cały nabuzowany dzwonię do producenta gotowy go zlinczować, że po paru dniach działania filtr już nie działa jak należy, a on mi mówi, żebym spróbował odwrócić końcówkę... Powiedziałem nieprzekonany 'dobra, spróbuję' i... już tam więcej nie zadzwoniłem ze wstydu (nawet nie dzwoniłem by podziękować za radę ;) )

Problem w tym, że to nie Ty czy ja daliśmy się podejść, tylko, że instrukcja jest dupnie napisana i nie jest to odpowiednio wyraźnie zaznaczone, w którą stronę ta końcówka ma wychodzić. Ot i cała historia. (A jak ktoś twierdzi, że instrukcja w tym wypadku jest jasna i przejrzysta to... niech zachowa to dla siebie i nie pogarsza mojego i Slav'a samopoczucia ;) )

Pozdrawiam

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Sprzedam w bardzo dobrym stanie dwa filtry AQUAEL ULTRAMAX 1500 wraz z pudełkami i akcesoriami.  Cena za oba to 500 zł. Przesyłka w cenie. Oferta tylko tutaj i tylko dla osób z forum.   🍻  
    • @Duckdub coś nie działa  
    • Witam, ja od początku krótkiej przygody z cyrkulatorami miałem Eheim stream On 6500+. Najpierw w 300l a później w500l. Regulacja jest uboga ale szczerze mówiąc w niczym mi to nie przeszkadzało. Jeśli wycelujesz nieco bardziej w górę czy w dół to już zmienisz ogólny prąd wody. Obecnie mam w 500l podobnego Eheima 9500+ i jedzie na maksa. Woda pięknie się rusza, żadnej pralki. Ryby oczywiście duże i w ogóle ich to nie rusza. Wycelowany trochę w górę mocno natlenia wodę. Także tafla wody jest u mnie brutalnie poruszona.  Miałem dwa mniejsze tunze i chyba miałem pecha. Jeden wibrował po tygodniu i go oddałem a drugi wytrzymał z pół roku i był bardzo głośny. Też się go pozbyłem.  Ogólnie woda lekko płynie, ryby mają subtelny ruch, kupy wszystkie płyną idealnie do zasysu. Eheimy używam piąty rok jakoś.  Oczywiście jak jest całkowita cisza w salonie, ryby nie chlupia a za oknem nie jedzie Harley Davidson to słychać delikatnie cyrkulator.  Kiedyś w modelu 6500 padł wirnik, tzn był głośny i tuż przed końcem 3 letniej gwarancji dostałem nowy cyrkulator. Oczywiście żeby woda się ruszała kupiłem tanio nowy 9500 i tak został. A 6500 czeka w pudełku. Ryby mówią że wolą 9500 😁  
    • @darianus dobre wieści 🙂 może w takim razie jakoś wypali ten projekt 😉 ja posiłkowałem się taką stroną internetową: https://stacjaplantacja.pl/jak-przeniesc-rosline-do-hydroponiki/
    • U mnie skrzydłokwiaty dobrze sobie radzą w hydroponice przy ph ponad 7. Możesz podać źródło z info że ph powinno być niskie?
    • Dzień dobry,    chciałbym prosić o pomoc w identyfikacji glonów. Na środku mam wapien który zarósł jakoś pierwszy. Kolejne kamienie zarośnięte w ok tydzień czasu. Rośliny mam sztuczne.    nie wiem czy to okrzemki, brunatnice czy może jakaś dziwna wersja sinic? 
    • Ja w 375l używam dwóch jvp-132 - jeden do napędu kaseciaka, drugi do zamiatania. Poza kolorem bez uwag
    • Mała aktualizacja Udało się zainstalować hydroponikę. To znaczy samą instalację. Pod kątem roślin jeszcze sprawa nie jest zamknięta. Zapał przy tym projekcie nieco mi opadł odkąd przeczytałem, że woda w hydroponice powinna mieć pH na poziomie 5,5-6,5. Liczę mimo wszystko, że rośliny jako tako będą sobie radziły. Kupiłem skrzydłokwiata, philodendrona i jakąś peperomię  Mam jeszcze zielistkę i epipremnum. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Chwilowo próbuję w hydroponice ukorzenić odcięte pędy epipremnum.  - wlot do doniczek  - wylot z doniczek - całość umieszczona w pokrywie - doniczki zalane wodą i wypełnione gąbkami - tak się prezentuje całość obecnie (nie zdążyłem jeszcze wsadzić roślin do doniczek)   Kilka zdjęć obywateli mojego baniaczka   - Dominujący samiec Stigmatochromis Tolae. Chwilowo największy "byk" w akwarium. Ma około 15cm. - Nimbochromis Polystigma - jeden z dwóch ujawnionych samców. Już ładnie zaczyna "łapać" niebieski kolorek   - Nimbochromis Polystigma - jedna z samiczek - Exochochromis Anagenys - jeszcze nie znam płci osobników. - Dimidiochromis Strigatus - jedna z dwóch samic - Protomelas Mbenji Thick Lips - płeć jeszcze nie znana   A na koniec najmłodszy mieszkaniec czyli malutki Dimidiochromis Strigatus  Zaobserwowałem dwie sztuki  Wątpię żeby przeżyły, ale kto wie. Na razie bardzo dobrze kryją się w tej niewielkiej ilości szczelin jakie mają do dyspozycji.    
    • Mam od paru lat Tunze 6085 Tunze Turbelle Nanostream 6085 (4025167608506) • Cena, Opinie • Pompy cyrkulacyjne 17291245623 • Allegro Dla mnie jest idealny w 200cm. Dla Ciebie się nie nadaje bo nie ma regulacji mocy. Dlaczego piszę - wcześniej miałem kilka chińskich - ich trwałość wynosiła średnio pół roku. Może teraz jest inaczej, ale jakbym miał zmieniać to na pewno kupiłbym Tunze. Nawet jeśli teraz jest chiński (bo tego nie wiem)
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.