Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Fus, pamiętaj: akwarium ma się przede wszystkim Tobie podobać.

Krew mnie zalewa jak czytam bzdury na temat białego piasku po raz kolejny!

Ja syfu na nim nie mam - kłania się przemyślana filtracja :)

Mam biały piach od ponad 1,5 roku nie mam z nim żadnego problemu, żadnego syfu.

Żadna płochliwość ryb. Tak jak Deco pisał podnoszę dzięki niemu PH w naturalny sposób.

Nie kupuj piachu o gradacji 0,2-0,4 po czasie jak rybki urosną to piach będzie fruwał z powodu kopania czy walk i będzie "mleko" - tu się zgodzę z mówcą eljotem :)

Opublikowano

No ja już wymieniłem, foto wrzuciłem kilka postów wyżej. Nawet jak nie będzie długo biały to trudno.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Albo zakup piach ze składu budowlanego,ja brałem koloru szarego granulacja 0.8-1,2 idealna nic nie lata po baniaku a dałem za 2 wiaderka 10l 2zł,wyparzyłem a potem płukałem kilka razy az woda była już czysta no i do baniaka :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

@deccorativo

- dajesz ogromny w dziesiątkach kg a więc liczący się już w bilansie wody bufor wapienia więc stabilizację jej parametrów a węglany wapnia z tych piasków już w sposób widoczny będą wpływały na pH i KH wody w tym pożądanym kierunku. Litr czy dwa grysu koralowego w kubełku to żaden bufor.

Bufor wapienia??? Pierwsze słyszę o takim terminie. Wapień tylko i wyłącznie jeśli rozpuści się w wodzie i zdysocjuje wpływa na GH (Ca2+) i KH (HCO3-). GH nie ma nic wspólnego z pH i jest niezależne od pH. GH nie ma bezpośredniego wpływu na KH, które można w uproszczeniu odnieść do bufora pH. Więc nie wiem o jakim buforze piszesz.

Warto by było pisać poprawnie, bo wprowadza się w błąd.

Z informacji które zebrałem, zdolność buforująca wapieni w akwarium jest niewielka. Można ją nawet pominąć. Dlaczego? Bo najpierw wapień musi zdysocjować, a do tego potrzebne są specyficzne warunki. Węglan wapnia jest substancją trudno rozpuszczalną w wodzie. Rozpuszczalność poprawia wysokie KH.

To co napisałem poparło już dawno temu kilkoro akwarystów z długim stażem.

Zdolności buforujące wapieni, dolomitów... można sobie w bajki wsadzić, nawet jak zasypiesz całe akwarium grysem koralowym. Od razu zaznaczam, że nie twierdzę, że wapienie nie mają zdolności buforującej, jednak jest ona pomijalna.

- wszystkie piaski budowlane czy ozdobne czy do piaskownic to kwarcowe i zawierają więcej lub mnie krzemionki SiO2 której i tak monstrualne ilości dostarcza kranówa. Dodatkowe 1-2 mg/l SiO2 często przekracza magiczną barierę okrzemek.

Jak poczytasz uważnie to często dosypanie piasku z Castoramy wywołało okrzemkową zapaść.

Krzemionka jest nierozpuszczalna w wodzie.... i tyle w temacie

Piaski kwarcowe to ostoja krzemianów więc także ostoja okrzemek lub co gorsza sinic.

z tego wynika, że krzemiany lgną do krzemianów... czyli piach (krzemiany) adsorbuje inne krzemiany... nowa nauka.

Więcej podaję rzeczowe powody dlaczego ten dolomitowy/koralowy/marmurowy jest lepszy.

niestety te "dowody" nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.

Pozdrawiam serdecznie