Jump to content

Szafka pod baniak 150x50x50

mrowa77

Recommended Posts

Witam , przymierzam się do wymiany baniaka na troszkę większy 150x50x50 i chcę wykorzystać szafkę spod mojej 240-tki.Wymiary szafki 120x45 , planuję wymienić tylko blat i potrzebuję opinii czy takie ustawienie baniaka da radę , dodam nie ma możliwości przesunięcia szafki (na moje oko powinno być ok:) ).Myślę , że rysunek jest w miarę czytelny , brązowy zarys to szafka , czarny to nowy blat.

post-13824-14695722483169_thumb.png

Masz akwa 45cm głębokości, chcesz mieć 50 a blat dajesz 10cm wiecej od 45 czy pomyliłeś się na szkicu ? :)

Wiem, że kilka cm może wystawać z przodu bez podpory (niektórzy z forum tak mają), ale po 15 cm na bokach... niech się inni wypowiedzą.

Edit:

Tu masz http://forum.klub-malawi.pl/nowe-malawi-160x50x60-t25347p2.html podobny problem i rozwiązany ;)

Myślę że te 5-8 z przodu to nie problem, ale po 15 na bokach to już może być ciut gorzej. Z akwarium jest o tyle ciekawie że może całe dno wisieć w powietrzu aby boki były podparte, lepiej szkło znosi ugięcie dna środkiem w dół niż środek w górę a boki w dół.

w moim nowym akwa też będzie blat 36 mm i z każdej strony po kilka cm będzie wystawać akwa ale jakoś obaw nie mam bo jest wiele szafek, a na nich szkieł tak postawionych i wsio gra także spokojnie:-)

IMHO może tak być. Jest ogrom różnych szafek pod akwa, których blaty są większe niż ich podstawa. Ja bym zrobił tak jak narysowałeś.

Mam bardzo podobne akwa i pokusiłem się o obliczenie ile kg stoi na każdych 100 cm2 (kwadrat 10cmx10cm) blatu.

Założyłem, że całość waży 500kg i wyszło mi 7 kg na każdy taki kwadrat. Spokojnie taki układ jak u Ciebie da radę.

Ja przerabiałem szafkę ale z akwa 240 pod 300 a to jest długość taka sama z tym że szersze i dałem dwa blaty i się trzyma stabilnie więc może pomyśl nad 300 albo zrób nową szafkę. Bo nikt Ci gwarancji nie da na to czy wytrzyma a u mnie wystający blat z tyłu i z przodu zdał egzamin (2x1,8 )

[300] Malawi

więc może pomyśl nad 300

No wiesz Guban... Chyba pierwszy raz w historii tego forum ktoś poleca mniejsze akwarium niż chce zainteresowany :D żart oczywiście ;) ja bym się kolego trochę bał tych 15cm po bokach więc zrobiłbym tak, jak pisze Ci Guban (oczywiście nie zmniejszaj założonego akwa! :P) i kupiłbym nową szafkę, czy tam stelaż...