Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy Koledzy, przy okazji redukcji obsady postanowiłem jednak pozbyć się swojego znerwicowanego Maingano i jego dwóch pozostałych towarzyszy. Zostały mi tylko Yellowki i Rude, szukam czegoś niebieskiego, i mam swoje typy. Prosiłbym o wypowiedzi odnośnie tych gatunków osoby mające doświadczenie w hodowli z nimi. Przekonajcie mnie do nich! :D Typy te, to Metriaclima Callainos i Cynotilapia Hara. Myślałem też o Labidochromis sp. Mbamba, ale zależy mi na ładnych samicach, a te jakieś takie szarobure... Przypomnę, że dysponuję zbiornikiem 300 litrów (120x50x50). Będę wdzięczny za wszelkie posty bo same zdjęcia nie potrafią mnie przekonać na rzecz któregoś z tych gatunków, oba są urokliwe, dlatego fajnie by było jakbyście się wypowiedzieli jak te ryby mogą "współpracować" z moją obecną ekipką. Oczywiście jakieś propozycje od siebie też mile widziane :)

Opublikowano

ładne są Labidochromis joanjohnsonae lub Ps.Socolofii , mialem te rybki i są na pewno spokojniejsze niż Hara i Callainos, chociaż też czasem im odbija ... myślę , że najlepiej będzą pasować do Yellowków i Rudych :)

• Dziękuję 1
Opublikowano
Joanjohnsonae średnio mi się podobają, a co do Socolofi to nie będą za duże do mojego baniaka?

no rosną mniejsze niż Metraclima

Opublikowano
Nie wg naszej bazy ryb...

przecież chciałes na temat własnych doswiadczeń i może to zalezy od karmienia .... więc odpadam z tematu , może inni doradzą lepiej :)

Opublikowano

Nie no, nie obrażaj się tak od razu :P wiem, że czasem są pewne rozbieżności między bazą, a rzeczywistością, to było takie pytanie dla upewnienia, a nie lekceważące Twoją chęć pomocy ;)

Opublikowano

Socolofi rośnie duże i w wieku ok. 1 - 1,5 roku rozstawi Ci ryby po kątach.

Zerknij na P.elongatusy spot mpa i ornat, labidki perl i chisu ( w układach wielosamcowych ). M.e.Chewere.

Mbamba - jeśli będzie zdominowana, to nie będzie ładna.

• Dziękuję 1