Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

właśnie rozpocząłem moją pierwszą przygodę z malawi. Jestem wybitnie początkujący.

Do napisania na forum skłoniły mnie wyniki pierwszych pełnych testów przeprowadzonych po 2 tygodniach. Dziś udało mi się zdobyć testy JBL i zmierzyłem. I chyba coś jest nie tak.

Proszę bardzo o pomoc.

KH - 7;

GH - 9,

pH - 7,8,

NO2 - >1,0,

NO3 - 5 mg/l,

NH4 - 1,5 mg/l.

Co robić?

Wszystkim dziękuję z góry za pomoc.

Opublikowano

Serdecznie dziękuję za odpowiedź.

-- dołączony post:

Przepraszam, jeszcze nasunęły mi się pytania.

Czy w związku z tym, że cykl azotowy się zaczął to czekam i nic nie robię ze zbiornikiem?

Czy włączać światło?

Co zrobić jak odparuje mi woda? Czy uzupełniać i dodać jeszcze trochę bakterii czy tylko uzupełnić bez dodawania bakterii?

A no i jeszcze ważna sprawa, chyba. W jaki sposób karmić bakterie?

Opublikowano

Światła nie musisz palić, jak woda odparuje dolać bakterii jak dolejesz to na pewno nie zaszkodzi. Karmić bakterii niemusisz bo mają narazie co jeść (no2 i nh3/4).

Opublikowano

Witam

Jeżeli można to podłączyłbym się pod temat. Jestem na podobnym etapie co gsztar, ale mam pytanie odnośnie umeblowania akwarium. Mianowicie zastanawiam się czy nie przesadziłem z ilością piasku??? Czy nie jest go za dużo? Czy raczej nie ma to znaczenia? :confused:

post-15802-14695722428759_thumb.jpg

Opublikowano
Witam

Jeżeli można to podłączyłbym się pod temat. Jestem na podobnym etapie co gsztar, ale mam pytanie odnośnie umeblowania akwarium. Mianowicie zastanawiam się czy nie przesadziłem z ilością piasku??? Czy nie jest go za dużo? Czy raczej nie ma to znaczenia? :confused:

Jest spoko, rybki i tak Ci go usypią po swojemu :D

Opublikowano
Pewnie masz też jakiś podkład pod piaskiem.

Tak, mam podkładkę z tworzywa ale dość cienką. Pytam o ilość piachu ponieważ zastanawiałem się czy nie będę miał problemów ze strefami beztlenowymi.

Opublikowano
Tak, mam podkładkę z tworzywa ale dość cienką. Pytam o ilość piachu ponieważ zastanawiałem się czy nie będę miał problemów ze strefami beztlenowymi.

...wystarczy lekkie zruszenie piasku palcami podczas podmiany wody. Ale z moich obserwacji wynika ,że woda w akwa swobodnie obmywa 3-4 cm warstwę piasku. A weź też pod uwagę ,że pysie kopią w czym mają przyjemność a jednocześnie likwidują te strefy. U mnie górki mają z 15 cm wysokości a miejscami widać podkładkę:) Nie ma obaw o zagrożenie strefami beztlenowymi :)