Skocz do zawartości

Malawi bez Sinic i Okrzemek czyli Malawi na "Zielono"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kurde

płukało się w wodzie z akwa do teraz 20h. Zmieniłem wodę i popłuczę jeszcze 12h w nowej wodzie. Nie wiedziałem, że po 12h trzeba wode zmieniać. Nic nie było napisane. A dawać wkład do kubełka, czy w ostatni korpus gdzie mam zeolit?

Opublikowano

Kurcze zawsze musimy być świętsi od Papieża i lepsi od mistrza świata.

I producent OAL i akwarystyczny24 na swoich stronach podają identycznie.

Przed użyciem należy namoczyć przez 24 godziny Bio-Cubes w wodzie słodkiej.

Nie ma mowy o płukaniach, zmianach wody, wodzie z akwarium, i co tam jeszcze wymyślimy by było najbardziej upierdliwie ale jedynie na świecie.:rolleyes:

Dla NGBC moczenie jest niezbędne bo reagują na tą wodę z moczenia i test NH4 i NO2 i jest w niej tego "czegoś" bardzo dużo bo jak wylewamy tą wodę z moczenia to wyrażnie widać że jest tego bardzo dużo.

Efekt podobny do wlewania silnej solanki do kranówy - takie załamania światła widać z wyrażnie różnych gęstości jednej i drugiej.

TMBT nie moczymy bo producent nigdzie tego nie zaleca a woda z moczenia tego biopolimeru nic nie daje w testach.

Konrad włóż tu gdzie masz łatwiejszy dostęp i nie rozlewasz wody przy otwieraniu bo tak raz w miesiącu trzeba przynajmniej na początku gdy nie wiemy ile nam będzie znikało, otwierać sprawdzać ilość i po 24h znowu otworzyć by dołożyć.

Kieruj się prostotą dostępu i najsilniejszym przepływem przez to złoże.

Opublikowano
Po 2 dawkach 7,5ml Microbe-lift Phosphate Remover

PO4 0,1 (było ponad skalą)

SIO 2 nie spada, dalej poza skalą.

Działanie na SiO2 potwierdzone zostało już w kilku akwariach więc nie wiem czemu u Ciebie nie spadło.

[300] Malawi

Opublikowano
po ilu dniach od wlania 15ml "atramentu"mierzyć PO4 i SiO2?

PO4 na drugi dzień , a co do SiO2 to ja mierzyłem po długim czasie od wlania jak chciałem działać w tym kierunku no i niespodzianka. Myślę że po kilku dniach ale PO4 na drugi dzień.

Może mam tyle w kranówce SIO2 że nie ogarnia tego Microbe lift?

Ja też mam w kranie poza skalą.

[300] Malawi

Opublikowano
PO4 na drugi dzień , a co do SiO2 to ja mierzyłem po długim czasie od wlania jak chciałem działać w tym kierunku no i niespodzianka. Myślę że po kilku dniach ale PO4 na drugi dzień.

a tak dokładniej po jakim czasie? 2 dni, tydzień, miesiąc?