Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

- wielkość akwarium 240L 120x40x50

- obsada 8x yellow (2 padły), 10x Rdzawe, 8xGalilea Reef

- filtracja JBL e1501 biolog + mechanik Aquael Circulator 2000

- parametry wody

PH 8

KH 7

GH 12/13

NO2 0

No3 25 mg

NH4/NH3 0 mg

- sposób karmienia (częstotliwość, rodzaje pokarmów)

2x dziennie (OSI: Spirulina Flakes, Pellets, VividColor Flakes, Naturefood Premium Cichloid-S

- częstotliwość i wielkość podmian wody: 1x w tyg około 40L

Mam problem, pada mi trzecia ryba z gatunku Yellow. Poprzednie nie miały widocznych chorób i ubytków jedynie były mniej aktywne. 3 sztuka ma jednak coś na boku biała wystająca kulka. Czytałem na forum o urazach mechanicznych czy z poniższego zdjęcia możecie to potwierdzić ?

Parametry wody sprawdzałem jest ok :/

Soli dodawać do wody ?

Poniżej zdjęcie:

http://zapodaj.net/ea2c1052a9d1a.jpg.html

Opublikowano

Bardzo słabo widać na tym zdjęciu niestety... Masz jakiegoś kozaka w akwarium, który ustawia wszystkie inne ryby? Może dostają po kolei, u mnie miało to miejsce w przypadku Maingano, też niby wszystko spoko, ale zostały po prostu wybite przez agresora...

Opublikowano
Bardzo słabo widać na tym zdjęciu niestety... Masz jakiegoś kozaka w akwarium, który ustawia wszystkie inne ryby? Może dostają po kolei, u mnie miało to miejsce w przypadku Maingano, też niby wszystko spoko, ale zostały po prostu wybite przez agresora...

Kozak w akwarium hmm jest jeden duzy samiec Iodotropheusa ale on nie atakuje raczej innych ryb z poza swojego gatunku. Zdarza sie nawet, ze yellow wplywa do opanowanej przez niego groty a on nie reaguje, wiec to chyba nie to. Chyba, ze w nocy po zgaszeniu swiatla jest toczona jakas walka o miejsca ?

Opublikowano

fotka słaba, ale nie wygląda to na pobicie, bo poza tym guzem nie widać innych ubytków .... to może być Limfocystoza

Opublikowano
fotka słaba, ale nie wygląda to na pobicie, bo poza tym guzem nie widać innych ubytków .... to może być Limfocystoza

wiec tak kolejny zgon, tym razem ryba bez widocznych obrazen z 10 sztuk zrobilo sie 6 :/

obserwowalem rybe i wyglada to tak:

ryba staje sie mniej aktywna, lezy jakby na dnie bez ruchu. Co jakis czas kolysze sie na boki jak gdyby miala sie przewrocic, plywanie sprawia trudnosci, ryba nie je i chowa sie. Mam wrazenie jakby sie dusila poniewaz pozostajac w bezruchu szybko wachluje skrzelami i ustami

Reszta obsady ma sie swietnie problem dotyczy jedynie yellow, nie wiem czy wplyw ma na to fakt ze plywaja najblizej dna...dno mieszam regularnie wiec zatrucie gazami z podloza raczej odpada :/