Skocz do zawartości

jak podniesc i utrzymac parametry wody PH i GH

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. mieszkam w UK i woda w kranie jest do d... żeby dawać ja do akwarium z pyszczakami. co zrobić żeby była odpowiednia dla rybek. jakie są najlepsze sposoby albo preparaty żeby ja podkręcić dla odpowiednich parametrów.

parametry wody z kranu to:

PH 7.2

KH 3

GH 3

Opublikowano

Poddani królowej chyba znają coś takiego jak soda oczyszczona , jeśli tak to jej zakup rozwiąże Twoje problemy a wyjdzie o niebo taniej. Dodatkowo do filtra powinieneś włożyć grys koralowy. Dawkowanie sody musisz wypracować badając KH. Dasznp 5 łyżeczek uzyskasz jakąś wartość a później przed następną podmianą zbadzasz znowu. KH się obniża i masz je niskie w kranie. Musisz je utrzymywać na poziomie 8-10, wtedy PH będziesz miał na poziomie 8 czy 8,4.

Opublikowano

filtr mam wypełniony grysem już od jakiegoś czasu.

sodę stosowałem ale i tak miałem problemy z dawkowaniem i utrzymaniem wszystkiego w normie. a poza tym ta miękka woda :-( ale już mam zamówione kilka preparatów mam nadzieje ze pomogą.

http://www.apifishcare.com/product.php?sectionid=1&catid=0&subcatid=0&id=643#.VUeZR7RFCpo

http://www.apifishcare.com/product.php?sectionid=1&catid=0&subcatid=0&id=657#.VUeZeLRFCpo

co o tym sądzicie?

Opublikowano

Soda musi pomóc nie ma szansy aby było inaczej za te preparaty zapłacisz od kilku do kilkunastu razy więcej a efekt i tak będzie niestabilny bo będziesz wypłukiwał dodane substancje podczas każdej podmiany no ale Twoje pieniądze i Twoje akwarium ;).

Opublikowano

Masz wodę prawie jak po osmozie ;)

W dziale woda jest wątek deccorativo o preparowaniu wody z osmozy. Używam środków które tam wymienił i są ok.

Wysłane z telefonu

Opublikowano
Dodatkowo do filtra powinieneś włożyć grys koralowy
mam 1 kg grysu koralowego granulacji 15-30 mm.

aktualnie posiadam kubełek fluval 306 i tu pytanie: czy wszystkie 3 wkłady maja być wypełnione grysem i ile tego powinno być? dodam ze na wlocie do filtra będzie prefiltr z gąbki,

deklarowane dane na stronie fluvala to:

Przepływ: 1150 L/h

pojemność: 6,6 L

Opublikowano

Wystarczy jeden, bo grys tak na prawdę lekko stabilizuje parametry. Z tak miękka wodę jaką masz nie wystarczą nawet trzy. Wg mnie soda nie odzowana. Pytanie dodatkowe. Nie masz czasem przeterminowanych testów ;) ... ja kiedyś wpadłem w panikę, dosypywałem sody bo pokazało mi 2 KH ale test był przeterminowany gdy go skończyłem i kupiłem nowy to nagle okazało się, że dojechałem do 18 :D