Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dokładnie tak jak napisał Mortis - do tego służy zawór odcinający dopływ wody, który pozwala bezpiecznie wyjąć filtr z szafki bez konieczności ruszania węży.

Jak dla mnie wąż do skrócenia, żeby wyeliminować pętle. Jeśli natomiast masz problem z ułożeniem węży to zanim przystąpisz do operowania nimi, zanurz je w ciepłej wodzie, a wówczas guma przez chwilę nie będzie taka twarda.

Opublikowano
Wszystkie uszczelki przed zamontowaniem nasmarowałem sylikonem jbl.

..i w pewnym sensie to jest błąd ( rozumiem Twoje obawy). Ułóż wszystko tak jak radzą koledzy a nie będzie potrzeby dodatkowo uszczelniać silikonem. Ale teraz po otwarciu to na 99% uszczelki będą zniszczone i to bez częstego otwierania kubła. Jak masz wszystko dobrze podpięte i ułożone to ten zabieg jest zbędny .Chyba ,że awaryjnie..ale warto mieć chociaż jedną uszczelkę w zapasie.

Opublikowano

Tak jak piszą koledzy, skróć te węże, zawsze to coś da. Co do otwierania to też bez obaw, ja otwieram co około 3-4 miesiące i płuczę kubeł w środku (pamiętaj, żeby wkłady płukać tylko wodą z akwarium!). Zdziwisz się jak go otworzysz i złożysz, ale różnica w przepływie powinna być widoczna gołym okiem.

Opublikowano
:))) byłem pewny ,że to normalny silikon do klejenia:)) Ale skoro tak to ok.... Całe życie człowiek się uczy:)

Posługiwanie się pojęciem silikon faktycznie mogło być dla niektórych mylące ;-)

Tak dla ścisłości, poprawna nazwa tego produktu brzmi "Smar silikonowy do uszczelek gumowych" ;-)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Węże skrócone do minimum (żadnych pętli), kubel przeczyszczony (sufu bylo malutko), wywalilem zeolit i wrzucilem zamiast niego nitro guard bio cubes. Kubel odpowietrzony, pomiar - 460 L/H czyli nic nie drgnelo nawet troche.

Opublikowano

Kurde, a ten zawór wylotowy nie jest jakiś przytkany, skrzywiony. Nic już innego mi nie przychodzi do głowy. Jeśli wszystko jest ułożone i przeczyszczone to wychodzi na to, że trzeba filtr do reklamacji oddać.

Rozumiem,że ta łapka przy zaworach jest dociśnięta (położona) na maxa?