Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
mimo że

Cytat:

Zamieszczone przez jurgen

obsada sie krystalizuje

i pomimo tego, że już pisałem na samym początku wątku

Cytat:

Zamieszczone przez tom77

3/ Taeniolethrinops praeorbitalis - duże wyczynowe kopacze

4/ Placidochromis phenochilus Mdoka white lips - liczne stado wyjadaczy

to z uporem maniaka wołam:

Taeniolethrinops praeorbitalis !!!

Bo jak nie Ty to kto ?

ostatnią linijkę zpapugowałem z reklamy

Popieram, jeśli jeszcze nie skompletowałeś obsady, zachęcam, za Tomkiem, do dołączenia do obsady Taeniolethrinopsów. W połączeniu z Placidochromisami możesz mieć naprawdę ciekawe widowisko, nie rezygnując z tych mniejszych predatorów i mbuniaków. Tu masz próbkę tego co mogłoby się dziać u Ciebie w akwarium

Malawi Biotope Tank - my African Cichlids feeding frenzy "Reloaded"..in HD - YouTube

Tu jeszcze masz Fossochromisy i C. moorii, których relacje są podobne do tych obserwowanych u Taeniolethrinopsów i Placidochromisów.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Kupiłem se Letrino. Nakramiłem ryby na maxa a i tak polystigma zrobiła swoje. Dwa letrino ubyło. Ale stadko 12 sztuk zostało, pływa razem. Jeszcze dwie sztuki gdzieś się kamuflują.

Jak maluchy zaczną kopać w piasku jest mega widok!

Zaczynam się łamać w kierunku Taeniolethrinops furcicauda. No i baniak bym trochę inaczej urządził.

Zobaczymy.

Yellowek też chyba wkroczy na scenę, jako taki ... wypełniacz :)

Opublikowano

W zbiorniku w chwili obecnej pływają lub sa zamówione:

- 9 N. polistygma F1, będzie redukcja do 2+3

- 10 Otopharynxów Zimbawe Rock F1

- 2 flavusy ze starego akwarium + 10 maluchów w drodze

- 10 A. Ngara F1 w drodze (4+6)

- 16 Letrino "Red Cap"

Zastanawiam się nad yellowkiem lub saulosi - wymiana za msobo. To ukłon w strone letrino i innych kopaczy.

Kusi bardzo Taeniolethrinops.

Opublikowano

Jeśli zdecydujesz się na Taeniolethrinops to przemyśl jeszcze raz Placidochromis niekoniecznie Mdoki, byłem ostatnio u Marsa i jego Placidochromis phenochilus Tanzania powaliły mnie kolorystyką, gisselki teże są śliczne czy choćby moje blue otter . Faktycznie miałbyś szanse przyobserwować jak te ryby podążają za zywicielem, szczególnie gdybyś taenio tego nauczył zakopując czasem jedzonko i wspomagając naturę ☺. Placki na wzruszenie dna na prawdę reagują i mam to przy każdym przegrzebaniu dna . Placusie dostają od razu przyspieszenia i popływają do mojej ręki. O urodzie samic Placków juz nie wspomnę ☺.

Co do pomysłu z yellow czy saulosi. Czy chodzi ci o żółty kolor? Jeśli tak to dobre yellow nie mają w tym konkurencji, moze piekne zile samce jeszcze by sie znalazly ale samice na prawdę nie wiele odbiegają od samców. Do tego są relatywnie łagodne, mięsożerne.

• Dziękuję 1
Opublikowano

jurgen, dla zachęty masz tu kilka filmików z życia Taeniolethrinopsów :)

Zwróć uwagę na te żółte, plączące się między innymi rybami :) Okazuje się, że yellowy też lubią wyjadać to, co wygrzebią Taeniolethrinopsy.

Taeniolethrinops furcicauda feeding time - YouTube

Tu masz tarło:

Taeniolethrinops furcicauda malope - YouTube

i ciekawe widowisko

Feeding time in My New 1200 Liters Malawi Biotope Tank 2 - YouTube

Tak Cię zachęcam, że sam się zachęciłem :) Zakiełkowała we mnie myśl, żeby może "zmodernizować" obsadę. Mdoki już mam...Zastanawiam się tylko, czy nie mam za małego akwarium...ale to nie ten temat. Na twoim miejscu nie wahałbym się ani chwili.

• Dziękuję 1