Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Bardzo proszę o ocenę pokarmów i pomoc w ustaleniu diety.

Zbiornik 200l, obsada:

Metriaclima sp. Membe Deep 1+4

Labidochromis sp. Mbamba 1+4

Pokarmy jakie zakupiłem:

Naturefood premium plant

Naturefood premium color plus

O.S.I Cichlid Flakes

Tropical Spirulina Forte

Czy to wystarczy? No i jak karmić żeby pysie się nie znudziły? :D

Opublikowano

Karmienie dwa razy dziennie, rano i wieczorem:

Poniedziałek - rano: O.S.I. Cichlid Flakes / wieczorem: Tropical Spirulina

Wtorek - rano: NF Premium Color / wieczorem: NF Plant

Środa - rano: Tropical Spirulina / wieczorem: O.S.I Cichlid Flakes

Czwartek - rano: NF Plant / wieczorem: NF Premium Color

Piątek- rano: Tropical Spirulina / wieczorem: O.S.I Cichlid Flakes

Sobota - rano: NF Premium Color / wieczorem: O.S.I Cichlid Flakes

Niedziela - głodówka

Może tak być?;)

Opublikowano

Może być, ja to podszedłem do tego tak, że wieczorem dostają roślinny. To jak z człowiekiem być nie obrzerały się mięsem na noc, wtedy są mniej aktywne i może się tłuszczyk odkładać. Tyle, że to moje takie przemyślenie i niewiem czy to do ryb też się odnosi.

Opublikowano

Ja podobnie jak Kolega kier771 preferuję podawanie rybom pokarmów bardziej lekkostrawnych na wieczór tj. pokarmów uznawanych za "roślinne".

Jedyne do czego bym się przyczepił w powyższym harmonogramie posiłków to do tego, że w okresie weekendowym masz dość długą przerwę w karmieniu pokarmami uznawanymi za "roślinne" (spirulinę podajesz w piątek rano, a następnie w poniedziałek wieczór). Rozważ drobną modyfikację, tak aby w sobotę w menu znalazł się pokarm "roślinny". Nie wiem jaki masz rozkład dnia, ale ja osobiście wolałbym zrobić głodówkę rybkom w którymś dniu powszednim, żeby w niedzielę móc się na spokojnie delektować widokiem karmionych rybek ;-)

I jeszcze jedna kwestia - gdy będziesz w przyszłości kupował pokarm NF to proponuję NF Cichlid Plant zamiast NF Plant.

Opublikowano

Też lubię popatrzeć jak rybki przeprowadzają konsumpcję i taka niedziela jest fajnym dniem by poobserwować dłużej jak uganiają się za lepszymi kąskiem. Temu poniedziałek jest dniem bez posiłku. W przyszłości będziesz i tak kombinował z mrożonkami.

Opublikowano
I jeszcze jedna kwestia - gdy będziesz w przyszłości kupował pokarm NF to proponuję NF Cichlid Plant zamiast NF Plant.

Dokładnie taki pokarm mam, jakoś to przeoczyłem. :)

Dzięki bardzo za Wasze rady, przestawię tak plan żeby wieczorem ryby dostawały pokarmy roślinne. Głodówkę też zrobię w tygodniu, faktycznie wolny dzień jest idealny żeby popatrzeć na szamiące pysie. :D