Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry wszystkim. Nazywam się Łukasz i mieszkam w Olsztynie. Wszystko rozpoczęło się od prezentu na dzień dziecka dla mojej córeczki, a właściwie to od wizyty u kolegi i miny jaką miała moja mała po zobaczeniu jego akwarium (375l). Postanowiliśmy z kolegą ze pożyczy nam swój kotnik (ok 40l) wpuścimy pare rybek i zobaczymy jak mała zareaguje na swóje własne akwarium. Nie bardzo znając się na akwarystyce poszedłem do zoologika i kupiłem kilka rybek doradzonych przez sprzedawce ( saulosi x2 acei x2 maigano x2 !!?? ) wszystko małe ładne, kolorowe. Chcąc być troche bardziej swiadomym akwarystą zaczełem szukać informacji o pyszczakach w sieci. Niestety zanim dotarło większe szkło z tej obsady przetrwał tylko acei którego zdążyłem zwrócić do sklepu. Te kilka tygodni jednak spowodowały ze mi i córce wkręciły sie te piękne ryby.

Obecnie posiadamy najmniejsze z możliwych malawi czyli 112l w której pływa 1+4 dorosłe oraz gromadka maluchów własnego chowu (ile było radości jak pierwsza samica inkubowała młode) saulosi. Za filtrację robi hw302 włóknina, ceramika i zeolit a w akwarium filtr aquael 750l/h i gąbka.

Oczywiście mam problemy z kilkoma rzeczami jak ustawie odpowiedniej cyrkulacji, zielonym glonem na piasku ale to sprawy na osobne wątki.

A tak nasze szkiełko prezentuje się teraz.

337386451b3bc408b2aa9114e7c4d4bc.jpg

f4bd8fca339c84548285a01c9b4679fe.jpg

c11b29d54f4ab5195b10542be31dde4d.jpg

W planach za około rok po zmianie mieszkania na większe coś o długości co najmniej 160cm wiec napewno będę potrzebował wielu waszych rad.

Opublikowano

Dzięki za dobre słowo, oczywiście u mnie 112l też dla taty :) ale oficjalna wersja dla małżonki była ze dla córy :D.

Co do glonów to wygladają tak

1eecdfb81120f2ffac8837e9c7579b79.jpg

No2 nie wykrywalne

No3 ponizej 20

Mam jeszcze testy nh3 i ph wszystkie testy zooleka.

Zastanawiam sie czy za bardzo nie świecie. Świetlówki standardowe jakie były w obudowie wromak czas to 10h dziennie ale w połączeniu z piaskiem wydaje mi sie strasznie jasno. Na dniach dojdzie naświetlacz led żeby osiągnąć mroczny klimat może to cos pomoże.

Opublikowano
Dzięki za dobre słowo, oczywiście u mnie 112l też dla taty :) ale oficjalna wersja dla małżonki była ze dla córy :D.

Miło Kolegę powitać na forum :-)

Gdzie jak gdzie ale akurat tutaj nie musisz ściemniać i wymyślać naciąganej wersji dla kogo tak naprawdę jest akwarium ;-) Większość z Nas ma podobne problemy z naszymi "ładniejszymi połówkami", więc pisz jak jest bo kto jak kto, ale my doskonale to rozumiemy ;-)

Opublikowano

Udało mi sie przekonać małżonkę do większego szkła w nowym mieszkaniu teraz jeszcze tylko musze ją uświadomić ze potrzeby będzie drugi filtr i kilka innych drobiazgów a i obsada ma być odpowiednio dobrana a nie "dużo i kolorowo". Ale mam na to jeszcze około rok wiec krok po kroku i napewno mi sie uda :rolleyes: