Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przeczytałem już sporo o filtracji narurowej, są różne opinie i różne sety. Mam prośbę czy mógł by ktoś ocenić seta i doradzić co można by zmienić. Zbiornik bedzie 150x60x60

Schemat

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/11b09efebebf874d.html

Całość będzie w plastiku zgrzewanym 1"

Pompa GRUNDFOS ALPHA 2 25-60

Przed pompą sznurek 100 mikronów, za pompą 50 mikronów potem pusty kormus, następnie FBF, matrix i purigen.

FBF chced zrobić w 10" korpusie, ktoś mi doradził że jest problem ze startem jak zaniknie prąd. Chodzi o samoistny start.

Pytanie mam takie czy dwa ostatnie korpusy obracać jak fbf czy użyć czegoś takiego http://filtrowana.pl/wklady-pozostale/44-pusty-wklad-pod-zasyp-dowolnym-zlozem-osmoza-filtr.html

Z góry dziękuje za cenne rady :D

Opublikowano

Ciekawe rozwiązanie z tą puszką pod zasyp złożem, ale zajmuje przestrzeń w i tak nienajwiększym 10" filtrze a 3mb rurki elektroinstalacyjnej PCV fi 20mm to koszt 3,00zł. Twoja decyzja.

Ten pusty korpus to w jakim celu? Po 4-ch filtrach mechanicznych niema się prawa najmniejsze ziarenko piasku prześliznąć. Zasyp go najlepiej żwirem koralowym lub AZOO ACTIVE FILTER 4in1

Opublikowano

Korpusy podłączone zgodnie z kierunkiem przepływu wskazanym przez producenta trzeba odpowietrzać (śrubka w górnej części korpusu) a te które podłączysz w przeciwnym kierunku (matrix, purogen) nie wymagają odpowietrzania. Wynika to z budowy korpusu. Oczywiście pod warunkiem zastosowania rurki a nie puszki pod sasyp złoża.

Opublikowano

poczytałem jeszcze :) Dużo osób pisze że lepiej jest zrobić oddzielny wylot za pompa, za FBF i za biologiem. Czyli trzy wyloty. Chodzi o przepływ.

schemat

[www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5bc50e036e784c41.html

1. 100 mikronów

2. 50 mikronów

3. Pusty (na ewentualny węgiel)

4. FBF 10" korpus

5. Matrix

6. Purigen

Mam pytanie

W akwarium będzie tło 3D, wszystko będzie schowane za tłem. Wypuszczę z tła zasys, a wyloty wyjdą na przednią szybę. Czy może tak być ? Jak jest u was ?

Opublikowano

Ja nie widzę takiej potrzeby, ale jak inni tak piszą to może.

Mam tylko jedna uwagę. Rozmieszczenie zaworów jak na schemacie nie pozwoli Ci na wymianę wkładu filtra bez wyłączenia pompy. Zastanów sie nad rozwiązaniem, które to umozliwi bo zastosowanie kakiej ilości zaworów jak na schemacie jest niepotrzebne przy Twoim rozwiązaniu.

Opublikowano

Czyli zrobic jeszcze bypass na pierwszym mechaniku ?

Pare osob pisalo ze przerabialo (dodawalo) uklad i robilo pusty przelot odrwzu za pompa. A dobrym rozwiazaniem jest FBF z osobnym wylotem, bo wtedy widac przeplyw. A jak z tym wylotem, moze byc na przednia szybe. Zbietam wiadomosci bo planuje wieksze akwa i chce zrobic narurowca raz a dobrze, bez zbednych przerubek.

Dziekuje ze pomagasz ;)

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Nie chcę Ci burzyć twojej koncepcji, ale zawory dałbym przy samych korpusach (tak jak na załączonym schemacie) zapewni Ci to:

1) Wymianę wkładów bez wyłączania pompy

2) Likwidację bajpasu przy wkładach mechanicznych

3) Bajpas przy FBF konieczny ze względu na regulację przepływu. Przepływ przez złoże fluidalne jest niewielki a podniesienie złoża przy rozruchu wymaga wstępnie trochę większego ciśnienia.

Ja zastosowałem właśnie taki układ zaworów i polecam Ci takie rozwiązanie ze względów praktycznych.

Schemat FBF.pdf