Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam , jestem niedoswiadczonym posiadaczem malawi od miesiaca i niestety obsada ktora mam zostala mi dobrana w sposob nieodpowiedni i tutaj moja prosba o rady co moglbym zrobic w mojej sytuacji by moja obsada ,,miala rece i nogi '' zbiornik 120x50x40 a obsada to :

4 demasoni

4 yellow

4 cynotilapia afra

4 saulosi

wiem ze 4 gatunki to stanowczo za duzo na ten zbiornik, i ze yellow to ryba miesozerna .

Prosilobym o jakies sensowne rady .

Opublikowano

Pierwsze i najważniejsze to pozbycie się Demasoni. Nie pasuje do reszty obsady pod względem diety. Zostanie Ci Yellow Afra i Saulosi, które dietą pasują i na upartego mógłbyś zostawić je w układach 1+3 (gdzie 1 to samiec a 3 to samice). Byłoby jednak idealnie, gdybyś zostawił Saulosi, Afrę (skoro już je masz) a Yellowka oddał bo to dość spora ryba do tego szkła. Ja jednak zostawiłbym opcję z 3 gatunkami bo obstawiam, że to młode ryby obecnie i może lokum kiedyś im powiększysz. Nie napisałeś jeszcze czy masz dorosłe ryby czy małe osobniki? Jeśli małe to po 4szt to zdecydowanie za mało aby utworzyć haremy. 8-10 sztuk maluchów jest w stanie zapewnić Ci spore szanse na dobranie układu 1+3.

Opublikowano

mam dosyc mlode osobniki maja ok 4cm , jedynie nieco wieksza jest afra ok 5 max 6 cm . No moze w przyszlosci uda sie powiekszyc troche akwarium . Czyli radzisz dokupic jeszcze po pare sztuk i potem po utworzeniu haremu odlowic to co nie bedzie pasowalo

Opublikowano

Dokup po 6 sztuk Saulosi, Afry, Yellow i poczekaj, aż dorosną by móc stworzyć harem. Sprzedaj /oddaj Demasoni. Ciekawi mnie jakie masz Afry, powiedział Ci ktoś ich pełną nazwę?

• Dziękuję 1
Opublikowano
a Yellowka oddał bo to dość spora ryba do tego szkła.

L.caeruleus (yellow) spokojnie da rade w 240l.

Oddaj tylko demasoni, a do reszty jezeli to sa jeszcze mlode ryby, dokup tak abys mial conajmniej 10 szt z gatunku i czekaj co z tego wyrosnie. ;)

Jak juz bedziesz na 100% pewny, ile masz samcow ile samic to wtedy redukcja.

• Dziękuję 1
Opublikowano

I tak trudno byłoby Ci je karmić oddzielnie wg mnie ;) wystarczy, że będziesz miał pokarmy dla mięsożerców i roślinożerców i będziesz karmił nimi w stosunku 60/40 na rzecz tych mięsnych. Są też karmy reklamowane jako coś dla wszystkożerców (np. NLS) też możesz to kupić i sypnąć w tzw. międzyczasie.

• Dziękuję 1