Skocz do zawartości

Co wymienic co sprzedać / adaptacja zbiornika do Malawi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Fajnie, że są rózne zdania to daje ogólnie "płodne rezultaty". Czy jeden biolog czy dwa z pewnościa potrzebuję mechanika. Dobrze ze tego typu filtry ogólnie nie zabijają cenowo.

Podsumuwując ze sprzętu byłoby wszystko? Okresowe podmiany wody raz w miesiącu czy cześciej na taki zbiornik i procentowo ile wymienić?

Boże chroń internet.

Opublikowano

Podsumuwując ze sprzętu byłoby wszystko?

..jak pisałem wcześniej pomyśl o falowniku który wspomoże Ci cyrkulację . Częstotliwość podmian uzależnij od wyników testów NO2 i NO3:) Ja w swojej malawce 240l robię raz na tydzień 20-30% netto. Nie ma jednej reguły która mówi ,że masz robić to raz na tydzień;) Testy jak wróżka prawdę Ci powiedzą:) Ale jest to kwestia indywidualna każdego zbiornika.

Opublikowano

...fajnie by było abyś zasys od mechanika i biologa miał po jednej stronie . Wylot z biologa naprzeciwko wylotu z mechanika z tym ,że wylot z mechanika ( bo w tym przypadku jest silniejszy) po skosie na przednią szybę w dół a wylot z biologa od dołu do góry aby łamał lustro wody i ją natleniał ( często robi się odwrotnie ale jak pisałem w tym przypadku można tak zrobić ,ze względu na małą moc biologa) .Jeżeli chodzi o falownik to musi być naprzeciwko zasysu obu filtrów. Ale jego wysokość i ką ustawienia ( chyba ,że będziesz miał obrotowy) ustalisz wtedy kiedy będą pływały odchody i kiedy będziesz już miał kamienie .Ale założenia jest takie ,że musi być naprzeciwko zasysom:)

Opublikowano
Witam jeden moim zdaniem nie da rady Pozdrawiam

Też jestem tego zdania.

Wszystko będzie dobrze przy młodej i mało licznej obsadzie.

W miarę upływu czasu i wzrostu ryb jeden filtr przestanie wystarczać.

Jest jeszcze chyba opcja połączenia szeregowego i jeden z nich może być filtrem przelewowym.