pudziok Opublikowano 3 Października 2007 #1 Opublikowano 3 Października 2007 witam, robie pokrywe do akwa, i sie zasnawiam czy jak przykrece swietlówki do niej to czy sie nic z nimi nie stanie jak woda zacznie parowac?mam juz pomysl jak mozna je oslonic ale nie wiem czy to robic,bo moze sie nic nie stanie?? Cytuj
kaszub Opublikowano 3 Października 2007 #2 Opublikowano 3 Października 2007 swietlowkom nic sie nie stanie, chyba ze tak jak mnei uzre cie muszlowiec i stluczesz ja lokciem. Lampy w pokrywach oryginalnych maja specjalne dlawice i takie bryzgoszczelne nakladki,idz do sklepu i zobacz sobie jak to wyglada. NIe wiem jednak czy latwo cos takiego kupic, moze inni sie wypowiedza. Ja cwiczylem przez pierwsze 15 lat na pokrywie samorobnej gdzie cala elektryka na wierzchu byla po prostu przykrecona do deski i nic sie nie dzialo, takze z moich doswiadczen przy slodkiej wodzie parowanie wielkiego wplywu na lampe nie ma. Bardziej na deske. pozdrawiam Cytuj
nabe Opublikowano 3 Października 2007 #3 Opublikowano 3 Października 2007 Oprawki bryzgoszczelne do świetlówek można kupić bez problemu w necie na stronie http://aqva-.... .pl i na alegru. Są wciskane gumowe od razu z kablem, są zakręcane z mocowaniem do jakiejś podstawy, bywają podwójne, dostaniesz do t8 i t5. Też miałem przez lata druty fantazyjnie poprowadzone na wierzchu i oprawy bez zabezpieczenia przed wilgocią, ale w nowej przykrywce dałem bryzgoszczelne bo imo jest to właściwe i słuszne Ale zapłonniki/stateczniki do już bezwzględnie powinny znaleźć się poza pokrywą. A sie podłączę z pytaniem: produkuję niewielką pokrywkę, macie jakieś sugestie zabezpieczenia kompaktów zintegerowanych przed wodą? Wygląda to jak "żarówki energooszczędne", gwint e27, elektronika w podstawie. Cytuj
pudziok Opublikowano 3 Października 2007 Autor #4 Opublikowano 3 Października 2007 mi tez tak kable wisza,jak to koledzy wyzej mowli :? a drewno zabezpiecze lakierem akrylowym zeby za bardzo nie mokmeło dzieki za wszystkie wskazówki Cytuj
pudziok Opublikowano 5 Października 2007 Autor #5 Opublikowano 5 Października 2007 aha chcialbym zapytac jeszcze czy jezeli pomaluje wnetrze pokrywy lakierem akrylowym to rybom sie nic nie stanie??ma ktos w taki sposób zabezpieczona pokrywe? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi