Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, bardzo proszę Was o pomoc w doborze optymalnej karmy dla mojej obsady Labidochromis caeruleus- yellow, Metriaclima callainos, Melanochromis cyaneorhabdos "Maingano Island". Zaczynam przygodę z Malawi i chcę, żeby moje rybki były zdrowe i szczęśliwe :) Prosiłabym o dokładne napisanie co mam kupić (nazwa i firma) i jak karmienie rozplanować na każdy dzień.

Opublikowano
Labidochromis yellow nie pasuje do Twojej obsady roślinożernej,

Kolego Piotrola z pełnym szacunkiem dla Twojej osoby,od kiedy to maingano i callainos są roślinożercami.

Nasz pospolity yellow spokojnie da sobie radę z tymi dwoma gatunkami. Trzymałem te dwa gatunki przez dłuższy czas na diecie pół na pół czy nawet 60 do 40 na rzecz mięska.Nie zauważyłem aby aby maingano przybierało na wadze a yellow marniał. Tak więc według mnie ta obsada da sobie radę.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Nasz pospolity yellow spokojnie da sobie radę z tymi dwoma gatunkami. Trzymałem te dwa gatunki przez dłuższy czas na diecie pół na pół czy nawet 60 do 40 na rzecz mięska

Potwierdzam. Z yellowkami trzymałem zarówno M. Callainos jak i P. Maingano. Gotów jestem nawet stwierdzić, że Callainos'om bardzo odpowiadała dieta z lekką przewagą mięska. Dzięki artemii i krylowi miały piękny metaliczno-kobaltowy kolor i nie miały żadnych oznak otłuszczenia.

Opublikowano

Panowie, nie za bardzo piszecie na temat, bo autor wątku pytał o konkretne pokarmy, a nie o udział pokarmów mięsnych i roślinnych w diecie ;-)

motylek

Na początek dobrze byłoby określić ile jesteś w stanie przeznaczyć na zakup pokarmów. Większość osób, które poważnie podchodzą do tematu akwarium rekomenduje pokarmy z tzw. wyższej półki (pokarm firm: O.S.I., NatureFood, Dainichi), które trochę kosztują (zwłaszcza na starcie gdy dobrze zakupić jednocześnie kilka rodzajów pokarmu), ale mają tą przewagę nad pokarmami gorszej jakości, że są o wiele bardziej wydajne (karmisz dawkami o połowę mniejszymi niż pokarmami gorszej jakości - nie posiadają wypełniaczy przez co ryby mniej jedzą, mniej wydalają itd. ;-)

Niezależnie od tego na jakiej firmy pokarmy się zdecydujesz, pokarmem bazowym jest pokarm ze spiruliną. Ja osobiście rekomenduję pokarm O.S.I. Spirulina - proponuję płatki w opakowaniu o gramaturze 63g (niezbyt duże i niezbyt drogie opakowanie, a wystarczy Ci to na dość długo, zwłaszcza przy młodych rybach - z uwagi na okoliczność, że pokarm ma tendencję do wietrzenia najlepiej sobie odsypać niezbyt dużą porcję płatków z tego opakowania do jakiegoś hermetycznego mniejszego pojemniczka i z niego karmić, żeby ciągle nie otwierać tego dużego opakowania).

Ze "spirulinowych" pokarmów konkurencji możesz rozważyć JBL Spirulina lub Tropical Spirulina Forte, choć z uwagi na relatywnie niską cenę ww. produktów nie łudź się, że będą to czyste jakościowo pokarmy (tzn. zawierają wypełniacze)

Gdy u mnie w zbiorniku pływała obsada o preferencjach żywieniowych zbliżonych do Twoich gatunków to karmiłem ryby w następujący sposób:

Karmienie ryb 3 razy dziennie:

- O.S.I. Spirulina (płatki) - codziennie (pokarm roślinny)

- NF Premium Plant Cichlid - codziennie (pokarm roślinny)

- NF Premium Cichlid / O.S.I. Cichlid (płatki) - co drugi dzień naprzemiennie (pokarm mięsny)

- O.S.I. VividColor - 1 raz w tygodniu (zamiast pokarmu roślinnego NF Premium Plant Cichlid) (pokarm mięsny)

- NF Supreme Artemia (miękki, wilgotny pokarm, jeśli można tak napisać ładnie pachnący ;-) - 1 raz w tygodniu (zamiast pokarmu roślinnego NF Premium Plant Cichlid) (pokarm mięsny)

Nie stosowałem mrożonek, żywego pokarmu, czy też pokarmu liofilizowanego - tutaj niech się może wypowiedzą Koledzy, którzy stosują u siebie ten rodzaj pokarmu.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dziękuję Post_Mortem właśnie o to mi chodziło :) Czyli jeśli kupię to co napisałeś moje rybki będą zdrowe i szczęśliwe, tak? W moim zoologicznym sprzedawca polecił Tropical Malawi Flakes with Spirulina jako coś najlepszego dla mojej obsady i kupiłam tego "wiadro". I teraz nie wiem co z tym zrobić..

I pytanie do innych fachowców forumowiczów, czy żadnych czekoladek mrożonych itp. już nie muszę dokupywać jeśli będę stosowała dietę zaproponowaną przez Post_Mortem? Czy ta dieta jest optymalna?

Opublikowano

Dieta zaproponowana przez Marcina jest bardzo dobra, sam mam bardzo podobne produkty, do tego używam jeszcze dla urozmaicenia pokarmów Hikari i NLS, mam też artemię liofilizowaną, ale mało nią karmię bo nie jest jakoś bardzo wygodna w tym karmieniu (kruszy się, pyli, brudzi wodę), posiadam też mrożonki ze względu na mniejsze akwa z Tanganiką i czasem, raz na tydzień, może dwa dam i w Malawi (mrożonki trzeba bardzo dokładnie wypłukać na jakimś sitku w celu pozbycia się szkodliwych substancji zawartych w zamrożonej wodzie, takich jak fosfor chociażby). Im bardziej urozmaicisz, tym lepiej, ale już bez tych moich dodatkowych pokarmów dieta na podstawie propozycji Post Mortema jak najbardziej starczy ;) karmy Tropicala to trochę niższa półka...

Opublikowano
W moim zoologicznym sprzedawca polecił Tropical Malawi Flakes with Spirulina jako coś najlepszego dla mojej obsady i kupiłam tego "wiadro". I teraz nie wiem co z tym zrobić..

Nie wiem co masz na myśli pisząc "wiadro", ale jeśli jest to naprawdę duże opakowanie, a nie prowadzisz hodowli ryb to takie zakupy nie mają sensu. Sugerowałbym zwrot pokarmu do sklepu. Tak na marginesie, zadziwiające jest to, że sprzedawca działający na terenie Niemiec proponuje Ci pokarm polskiej firmy, w sytuacji gdy wysokiej jakości produkty NatureFood stanowią markę niemiecką i są produkowane w Dinslaken czyli w pobliżu Twojego miejsca zamieszkania ;-)